Είδος υπό εξαφάνιση το malt ουίσκι!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είδος υπό εξαφάνιση το malt ουίσκι!

Είσαι λάτρης του malt oυίσκι; Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ανησυχείς; Γιατί; Γιατί έχει αρχίσει να θεωρείται είδος… υπό εξαφάνιση!

Για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ουίσκι, τα malt και τα blended. Τα malt αφορούν σε παρασκευάσματα που δεν είναι προϊόντα ανάμειξης ή, έστω, προέρχονται μόνο από ανάμειξη προϊόντων του ίδιου αποστακτηρίου. Τα blended αφορούν σε παρασκευάσματα που είναι προϊόντα ανάμειξης ουίσκι από διάφορα αποστακτήρια.

Κι όμως o κόσμος ξεμένει από malt oυίσκι! Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το CNNMoney, η ζήτηση για αυτό το εξαιρετικό προϊόν ανά τον κόσμο – από τις ΗΠΑ μέχρι και την Κίνα – έχει ωθήσει σε δυσθεώρητα ύψη την τιμή για τα παλαιά και σπάνια malt oυίσκι! «Η έλλειψη για τα single malt ουίσκι έχει ήδη ξεκινήσει… Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί», δηλώνει ο Rickesh Kishnani, Διευθύνων Σύμβουλος του Platinum Whisky Investment Fund, του μοναδικού fund ανά τον κόσμο που δρέπει τα οικονομικά οφέλη της κατανάλωσης ουίσκι και το οποίο μετρά ήδη 1,5 χρόνο ζωής!

Το βασικό πρόβλημα με το malt ουίσκι είναι ότι πρόκειται, ευθύς εξαρχής, για ένα περιορισμένο προϊόν. Η παραγωγή του είναι πάντα συγκεκριμένη, χωρίς να είναι εύκολο να διατυπωθεί ειδική πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η ζήτηση. Πρόκειται άλλωστε για μια «βιομηχανία» που άργησε να «ξυπνήσει» και να «πάρει» τα πάνω της. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά αποστακτήρια άρχισαν να βάζουν λουκέτο στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενώ μόλις πριν από 10 χρόνια, οι εξαγωγές εισήλθαν σε φάση στασιμότητας.

«Τα κακά νέα για τους λάτρεις του malt ουίσκι έγκεινται στο ότι η έλλειψη δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Στον αντίποδα, αναμένεται να διαρκέσει 10-15 χρόνια», διαμηνύουν οι ειδικοί.

Μεγάλοι «λάτρεις» οι Ασιάτες

Η έλλειψη, έλλειψη αλλά και η ζήτηση, ζήτηση! Μόνο στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις του προϊόντος τριπλασιάστηκαν μέσα σε 13 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2002 μέχρι και το 2015.

Οι εξαγωγές σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκαν κατά 159% (!) μέσα σε μια δεκαετία (2004-2014), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Scotch Whisky Association. Η Ασία, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, εισάγει το ένα πέμπτο του συνόλου των εξαγωγών του malt ουίσκι! «Στην Κίνα όλοι μιλάνε για αυτό», δηλώνει ο Stephen Notman της Whisky Corporation.

Το πιο ακριβό ουίσκι του κόσμου πωλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's το 2014. Επρόκειτο για ένα Macallan το οποίο πωλήθηκε έναντι 628.205 δολάρια!

«Πατάει γκάζι» η κατανάλωση

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση, ολοένα και περισσότερα αποστακτήρια αποφασίζουν να αυξήσουν την κατανάλωση.

«Πλέον εργαζόμαστε συνεχώς. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα», δηλώνει ο Charlie Whitfield, manager της Macallan, ενός από τα πιο δημοφιλή brand του κόσμου.

Πως θα γίνεις πλούσιος

Όσο πιο παλαιό είναι το oυίσκι, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η τιμή του. Για παράδειγμα ένα μπουκάλι Black Bowmore, 30 ετών, λίγο πιο παλιά μπορούσε να πουληθεί έναντι 110 δολαρίων.

Όχι πια. Σήμερα, όπως επιβεβαιώνουν οι γνώστες της αγοράς, εύκολα μπορεί να πουληθεί σε δημοπρασία, ακόμη και για 7.000 δολάρια!

Το πρώτο fund στο είδος του… διανέμει και μέρισμα!

Όχι μόνο είναι το μοναδικό στο είδος του, αλλά ετοιμάζεται να διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά! Ο λόγος για το Platinum Whisky Investment Fund.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2014, με απώτερο στόχο να προσφέρει ετήσιες αποδόσεις έως και 17%, λαμβάνοντας ώθηση από την ανοδική πορεία της τιμής για τα παλαιά και σπάνια single malt ουίσκι.

Πως λειτουργεί όμως το μοναδικό fund στο είδος του; Οι managers του αγοράζουν malt ουίσκι με την προοπτική να το πουλήσουν με κέρδος, καθώς η αξία αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Τα οικονομικά οφέλη θα περνούν, ως αποδόσεις, στους επενδυτές.

Να σημειωθεί εδώ πως το fund ιδρύθηκε με στόχο να έχει διάρκεια ζωής επτά ετών, ενώ μερίδιο σε αυτό έχουν συνολικά 37 άτομα. Στη συλλογή του ξεχωρίζει ένα σπέσιαλ malt ουίσκι, 60 ετών, από το αποστακτήριο Macallan της Σκωτίας, συνολικής αξίας 200.000 δολαρίων!

«Στη χειρότερη περίπτωση, εάν δεν κατορθώσουμε να πουλήσουμε το ουίσκι, τότε θα διοργανώσουμε ένα ξέφρενο πάρτι!», δηλώνει ο Ted Hodgkinson, επενδυτής από το Χονγκ Κονγκ και εις εκ των 37 μετόχων του fund. Οι πρώτες πωλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτός μάλιστα ο λόγος που εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για πρώτη φορά. «Προσδοκούμε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη διανομή μερίσματος 5-10% εντός των ερχόμενων τριών μηνών», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Rickesh Kishnani. «Στόχος μας είναι οι επενδυτές μας να λαμβάνουν ετήσιες αποδόσεις από 15% έως 17%», προσθέτει.

Το fund προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. δολάρια, ενώ ποσό περί τα 6 εκατ. ευρώ έχει δαπανηθεί για την αγορά 7.000 μπουκαλιών ουίσκι. Η αποτίμηση της συλλογής πραγματοποιείται από ανεξάρτητο επενδυτή κάθε έξι μήνες.

«Αναζητούμε αξία στα παλαιά και σπάνια ουίσκι», επιβεβαιώνει από την πλευρά του ο David Robertson, ένας ακόμη από τους 37 μετόχους και αρμόδιος για την αγορά του προϊόντος. Μέχρι στιγμής, όλα τα μπουκάλια ουίσκι που έχουν πωληθεί, αγοράστηκαν από ιδιώτες συλλογείς.

Οι περισσότεροι από τους 37 μετόχους του fund ζουν και δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που κατοικούν στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

«Η επένδυση στο ουίσκι ήταν μια σημαντική διαφοροποίηση, πολύ μακριά από τις μετοχές, στις οποίες πρωτοστατεί η μεταβλητότητα. Στο ουίσκι όμως όχι», εξηγεί ο Ted Hodgkinson. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί, το fund στοχεύει μέχρι και τα τέλη του 2016 να έχει προμηθευθεί από 13.000 έως 15.000 μπουκάλια ουίσκι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider