Το Brexit «μπαγιατεύει» τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit «μπαγιατεύει» τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Φόβους πως το Brexit θα «μπαγιατέψει» τα πασχαλινά σοκολατένια αυτά της χώρας εξέφρασε μια από τις μεγαλύτερες σοκολατοποιίες κάνοντας λόγο για κίνδυνο ελλείψεων, υψηλότερων τιμών και προϊόντων που θα γίνουν μπαγιάτικα μετά το Brexit αν η κυβέρνηση απορρίψει την παραμονή της σε μια ενιαία αγορά και σε μια τελωνειακή ένωση.

Ο ιταλικός γίγαντας της ζαχαροπλαστικής Ferrero, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων και την επωνυμία Thorntons ανέφερε στους βουλευτές ότι ένα μεγάλο μέρος των σοκολατών που πωλεί στη Βρετανία παράγεται στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία. Η ικανότητα της εταιρείας να παράγει ποιοτική σοκολάτα, από τα σοκολατάκια έως και τα Πασχαλινά αυγά, οφείλεται μέχρι στιγμής στις ίδιες ρυθμίσεις που εφαρμόζονται τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εκτός συνόρων, σύμφωνα με μια δήλωση στην βουλευτική επιτροπή.

Να σημειώσουμε ότι η Ferrero αποτελεί τον εργοδότη 3.500 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κύκλο εργασιών της να φτάνει τις 483 εκατ. λίρες. Ωστόσο όπως η ίδια η εταιρεία σημειώνει αν εφαρμοζόταν νέες τιμές στα ακατέργαστα υλικά που χρησιμοποιεί αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος της σοκολάτας κατά 10% ενώ θα μειώσει παράλληλα και τα διάφορα προϊόντα που θα κυκλοφορούν στην αγορά.

Ακόμα κι αυτό όμως δεν θα ήταν σύμφωνα με την εταιρεία το μεγαλύτερο πλήγμα. Όπως σημειώνει μεγαλύτερο εμπόδιο θα αποτελούσαν οι δασμοί της μετά Brexit εποχής. Τα ενδεχόμενα αγκάθια που θα προκύψουν στις εμπορικές συναλλαγές και η απόκλιση της Βρετανίας από τα πρότυπα της ΕΕ στα τρόφιμα και την επισήμανση, προκαλούν μεγάλες ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα η σοκολατοποιία αναφέρει ότι οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση θα μπορούσαν να φέρει ακόμα και ελλείψεις σε προϊόντα, ή να φθείρουν την ποιότητά τους καθώς θα περιμένουν στις αποθήκες του Ντόβερ και του Καλαί.

Τα προϊόντα της Thorntons κατασκευάζονται στο Αλφρεντόν του Ντέρμπισαιρ αλλά πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Ο αντίκτυπος των καθυστερήσεων στα τελωνεία πρέπει να αναγνωριστεί ως σοβαρός κίνδυνος. Τα προϊόντα Ferrero που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζονται σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και εισάγονται με περίπου 5.000 φορτηγά κάθε χρόνο. Οι καθυστερήσεις στα τελωνεία θα ήταν δαπανηρές και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φρεσκάδα των προϊόντων μας. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη Ferrero, καθώς η διάρκεια ζωής των προϊόντων είναι κατά κανόνα ένα τρίτο μικρότερη από εκείνη των ανταγωνιστών...

Σε περίπτωση δε μεγάλων καθυστερήσεων ενδέχεται και κίνδυνος να εκλείψουν τα προϊόντα». Η Ferrero, η οποία αγόρασε την Thorntons το 2015, πρότεινε ότι η μεταβατική περίοδος στην Brexit εποχή πριν από μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να επεκταθεί όσο χρειάζεται ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν επαρκώς. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμφωνήσει στους 21 μήνες με την Τερέζα Μέι να προτείνει την προηγούμενη εβδομάδα την επέκταση της περιόδου.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα εννέα μέλη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ των τροποποιήσεων στη νομοθεσία για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση.

Η ομάδα των αντιφρονούντων εντός του κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι περιλαμβάνει δύο πρώην υπουργούς, που τάσσονται υπέρ «ουσιαστικών» διακομματικών τροποποιήσεων στο Νομοσχέδιο (Αποχώρησης από την) Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την παραμονή σε μια τελωνειακή ένωση «η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει», αναφέρεται στη Guardian.

Το νομοσχέδιο αποχώρησης θέτει σε δοκιμασία την ικανότητα της Μέι να κυβερνά καθώς οι Συντηρητικοί είναι διχασμένοι ως προς το πώς να εφαρμόσουν το Brexit ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός στηρίζει την οριακή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία σε ένα μικρό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι μια συμφωνία σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, στην οποία τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα λειτουργούν ως μια ενιαία αγορά χωρίς δασμούς, θα είναι "προδοσία" ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider