Το σχέδιο επενδύσεων του Tραμπ ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο επενδύσεων του Tραμπ ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων

Στο σχέδιο επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. που αναμένεται να παρουσιάσει o Ντόναλντ Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα της η αμερικανική επιχειρηματική σκηνή.Στόχος του περιβόητου σχεδίου επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων είναι η αναμόρφωση των βασικών υποδομών της χώρας και η ώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Παρότι το ποσό ακούγεται εντυπωσιακό, αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα μόλις 200 δισ. δολάρια θα προέρχονται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα θα είναι ένα μίγμα επενδύσεων από πολιτείες και ιδιωτικό τομέα, με την εγγύηση του δημοσίου.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε πολιτίες και τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και εγγυήσεις για να προωθήσουν έργα βασικών υποδομών, που θα αναβαθμίσουν την περιοχή τους» εξήγησε ο Ντέιβιντ Τζ. Γκρίμπιν, ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για έργα υποδομών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, τα 100 δισ. δολάρια θα διατεθούν με την μορφή κινήτρων σε πολιτειακούς οργανισμούς. Ωστόσο καμία πολιτεία δεν θα λάβει περισσότερο από το 10% του συνόλου.

Επιπλεόν 20 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν σε «καινοτόμα έργα», που σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, μπορούν να «μεταμορφώσουν» τη χώρα. Πρόκειται για πρωτοποριακές ιδέες, των οποίων η υλοποίηση ενέχει υψηλότερο ρίσκο από ό,τι τα βασικά έργα υποδομών, όπως το Hyperloop του Έλον Μασκ και της Virgin.

Επιπλέον 50 δισ. δολάρια αναμένεται να δαπανηθούν για δρόμους και δίκτυα μεταφορών αστικών κέντρων, αν και οι πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν μέρος των χρημάτων αυτών και λοιπές υποδομές της πόλης όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν σε διάφορα έργα ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider