Ζημίες 3,5 δισ ευρώ ανακοίνωσε η Monte dei Paschi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζημίες 3,5 δισ ευρώ ανακοίνωσε η Monte dei Paschi

Ζημιές ύψους 3,5 δισ. κατέγραψε η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) το 2017 εξαιτίας της διαγραφής απαιτήσεων κατά πελατών της, της μείωσης των εσόδων της και άλλων έκτακτων χρηματοοικονομικών πράξεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ιταλική τράπεζα είχε αποφύγει την πτώχευση πέρυσι χάρη σε μια διάσωση ύψους 8,1 δισ. ευρώ, εντός των ορίων της οποίας το ιταλικό κράτος προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Το ποσό προστέθηκε στο κεφάλαιο της αρχαιότερης τράπεζας τον κόσμο που παραμένει σε λειτουργία, ενώ ο ιδιωτικός τομέας επωμίστηκε το υπόλοιπο κόστος.

Η τράπεζα παρέγραψε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλους πόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 24 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει. Μετά από την κίνηση αυτή το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα διατηρήσει στα βιβλία της η MPS θα μειωθεί στα 21 δισ. ευρώ φέτος.

Το τέταρτο τρίμηνο η MPS προχώρησε στη διαγραφή 170 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης μιας θυγατρικής εταιρείας της για τη συλλογή χρεών και δαπάνησε επίσης 166 εκατ. ευρώ για νομικά κόστη.

Η Monte dei Paschi, η οποία κατέγραψε ζημία 3,2 δισ. ευρώ το 2016, έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει λειτουργικό κέρδος ύψους 570 εκατ. ευρώ το 2019, βάσει του σχεδίου της αναδιάρθρωσής της που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί η διάσωσή της.

Η ιταλική τράπεζα, που πέρυσι μείωσε τα δάνειά της προς πελάτες κατά το ένα πέμπτο, ανέφερε επίσης ότι τα λειτουργικά της έσοδα μειώθηκαν κατά 6% και οι λειτουργικές ζημίες της αυξήθηκαν κατά 49%. Μπόρεσε να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη κατά 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider