Στα ύψη η τιμή της τεκίλας λόγω κινδύνου... εξαφάνισης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη η τιμή της τεκίλας λόγω κινδύνου... εξαφάνισης

Σε μεγάλη κρίση βρίσκεται η βιομηχανία παραγωγής τεκίλας λόγω της μεγάλης έλλειψης αγαύης.

Η πολύ αυξημένη ζήτηση για αγαύη παγκοσμίως, δηλαδή του φυτού που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για να φτιαχτεί η τεκίλα, έχει προκαλέσει κρίση στην αγορά αφού η τιμή έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα, η έλλειψη αγαύης υπολογίζεται πως θα διαρκέσει μέχρι το 2021, με αποτέλεσμα η τιμή να αυξάνεται συνεχώς.

«Η ανάπτυξη μας έχει ξεπεράσει», λέει ο Φραντσίσκο Σολτέρο, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της Patrón Spirits International στο Reuters. «Είναι η κρίση της επιτυχίας της βιομηχανίας μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Συμβούλιο και το Εθνικό Επιμελητήριο της Τεκίλα, μόνο για το 2018 θα χρειαστούν 42 εκατομμύρια φυτά αγαύης για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πλανήτη. Όμως από τις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν το 2011, μόλις 17 εκατομμύρια φυτά αγαύης είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Αυτή η έλλειψη οδήγησε τους αγρότες να κάνουν συγκομιδή νωρίτερα και ενώ τα φυτά δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως. Η αγαύη χρειάζεται επτά με οχτώ χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως και σε περίπτωση που η συγκομιδή γίνει νωρίτερα, τότε σημαίνει πως η ποιότητα της τεκίλας είναι πολύ χειρότερη.

Αγρότισσα από το Μεξικό, είπε για την πρόωρη συγκομιδή στο Reuters: «Οι εταιρείες χρησιμοποιούν φυτά τεσσάρων ετών επειδή δεν υπάρχουν άλλα». Σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρείες γνωρίζουν πως αυτό σημαίνει κατώτερη ποιότητα τεκίλας, ωστόσο «τρέχουν» να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.

Η έλλειψη σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση έχει αυξήσει επίσης και την τιμή της αγαύης. Η αγαύη κόστιζε 17 λεπτά του ευρώ το κιλό και το 2016 η τιμή της πολλαπλασιάστηκε φθάνοντας το κιλό στο ένα ευρώ και 14 λεπτά, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κρίση στον κλάδο παραγωγής τεκίλας.

Η ολοένα και αυξημένη ζήτηση, οι μειωμένες σοδιές που συχνά πέφτουν θύματα ληστών και η αλματώδης αύξηση της τιμής, θα αναγκάσει πολλά αποστακτήρια τεκίλας να κλείσουν αφού δεν θα μπορούν πλέον να είναι ανταγωνιστικά.

Ο Σαλβαδόρ Ροζάλες, διευθυντής της Τequila Cascahuin, δήλωσε στο Reuters: «Είναι αδύνατο πλέον να ανταγωνιστούμε αποστακτήρια βότκα και ουίσκι. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση οι περισσότερες εταιρείες θα εξαφανιστούν».

Η κρίση στην βιομηχανία της τεκίλας δημιουργήθηκε λόγω της δημοφιλίας του αλκοολούχου στον πλανήτη, ωστόσο κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει μία λύση.

Και παρόλο που τα αποστακτήρια κάνουν αγώνα δρόμου για να μείνουν ανοιχτά με την έλλειψη αγαύης να αυξάνεται με αριθμητική πρόοδο, το σίγουρο είναι πως η τεκίλα θα ακριβύνει πολύ σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider