To «φιλί της ζωής» δίνει η Emirates στα Airbus Α380

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To «φιλί της ζωής» δίνει η Emirates στα Airbus Α380

Το φιλί της ζωής στην ναυαρχίδα της Airbus, το superjumbo Α380, δίνει η Εmirates μετά από παραγγελία για 36 αεροσκάφη από την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική αντί τιμήματος 16 δισ. δολαρίων.

Η παραγγελία για το γιγάντιο αεροσκάφος γνωστό και ως σούπερ τζάμπο χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ζωτικής σημασίας αφού δίνει παράταση ζωής στο αμφιλεγόμενο Α380 το οποίο η Airbus είχε ανακοινώσει ότι οδεύει προς κατάργηση λόγω χαμηλής ζήτησης

Η εν λόγω αγορά θα επεκτείνει την παραγωγή του A380 για τουλάχιστον 20 χρόνια ακόμα, μέχρι δηλαδή το 2029 ενώ θα επιτύχει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόμο η θητεία του βετεράνου διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας, Τζον Λέχι. «Η νέα αυτή παραγγελία επισφραγίζει την δέσμευση της Airbus να συνεχίσει να κατασκευάζει το Airbus για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Τζον Λέχι επικεφαλής των πωλήσεων της εταιρείας στην Τουλούζη. «Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι περισσότερες παραγγελίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Όπως διευκρινίστηκε από την εταιρεία ο αερομεταφορέας των ΗΑΕ σε πρώτη φάση ζήτησε 20 αεροσκάφη Α380 ενώ θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον δεκαέξι, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από το 2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Emirates είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή μια αντίστοιχη παραγγελία στο τέλος του περασμένου έτους εν μέσω αμφιβολιών για την αφοσίωση του κατασκευαστή στη περαιτέρω βελτίωση του αεροπλάνου. Μάλιστα η αποτυχία της Airbus να κλείσει την εν λόγω παραγγελία στο τέλος του προηγούμενου έτους κατά την διάρκεια του Dubai Air Show έκανε τον κατασκευαστή αεροσκαφών να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι αφού η Emirates είχε αποχωρήσει λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας την ώρα που οι αξιωματούχοι κατέφθαναν στην ειδική αίθουσα για την ανακοίνωση. Πλέον βέβαια θεωρεί το «Α380 μια καλή επιλογή για εμάς», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Emirates, Τιμ Κλαρκ.

Η επιλογή κινητήρα για τα νέα αεροσκάφη βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση κι αξιολόγηση. Να υπενθυμίσουμε ότι η Rolls-Royce Holdings Plc ήταν αυτή που εξόπλισε με τουρμπίνες την πιο πρόσφατη παραγγελία της Emirates για 50 A380. Στο παρελθόν η μηχανή των General Electric Co. και Pratt & Whitney χρησιμοποιήθηκαν στα προηγούμενα 90.

Εάν η Emirates υπογράψει την πλήρη συμφωνία, θα έχει παραγγείλει συνολικά 178 αεροσκάφη τύπου A380, ή αλλιώς περισσότερες από τις μισές παραγγελίες του εν λόγω αεροπλάνου παγκοσμίως. Να υπενθυμίσουμε ότι ο αερομεταφορέας διαθέτει σήμερα περί τα 101 σούπερ τζάμπο στο στόλο του ενώ αναμένεται να καταργήσει αρκετά παλαιότερα αεροσκάφη όταν σταδιακά φτάσουν τα καινούργια από την νέα παραγγελία.

Άλλωστε η Emirates είναι αυτή που έδωσε στο σούπερ τζάμπο κύρος το οποίο διαφορετικά θα είχε αγωνιστεί να το επιτύχει, την ίδια στιγμή που το αεροσκάφος των 550 θέσεων επέτρεψε στον αερομεταφορέα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεών του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την σχέση των δύο εταιρειών σχέση αμοιβαίας προσφοράς.

Ακόμα και στην περίπτωση της νέας συμφωνίας η Airbus θα αποφύγει την πρόωρη διακοπή της κατασκευής του πιο σημαντικού αεροσκάφους, σε μια στιγμή που η παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά αναμένεται να ευνοήσει τα μεγαλύτερα αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια. Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκη αεροναυπηγική που θεωρεί πως τα αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν απευθείας 544 επιβάτες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο, η αντίπαλος Boeing ποντάρει για το μέλλον στα μικρότερα μεγέθη, όπως το δικινητήριο Boeing 777 και το Dreamliner, τα οποία προσφέρουν περισσότερη ευελιξία και έχουν την ίδια απόδοση στην εξοικονόμηση καυσίμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Emirates, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία στο Ντουμπάι, Emirates και airbus Θα συνεργαστούν για «περαιτέρω βελτίωση του αεροσκάφους».

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα τέλη του περασμένου έτους, η Airbus συζητούσε για 95 παραγγελίες A380, ωστόσο μόνο 48 από αυτές, ο μεγαλύτερος όγκος τους από την Emirates, θεωρούνταν αξιόπιστες.

Ενδεικτικό της καλής είδησης είναι πως οι μετοχές της Airbus αυξήθηκαν κατά 3,1% και διαπραγματεύθηκαν 2,6% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας εξαγοράς αεροσκαφών. Η Airbus άλλωστε μπορεί να πανηγυρίζει και για έναν ακόμα λόγο: για πέμπτη συνεχή χρονιά ξεπέρασε την Boeing σε πωλήσεις.

Αναλυτικότερα, το 2017 εξασφάλισε 1.109 παραγγελίες, δηλαδή σχεδόν 200 περισσότερες από αυτές της ανταγωνίστριάς της Boeing. Την πρωτιά της την έδωσε η Indigo Partners, η οποία στην έκθεση του Ντουμπάι παρήγγειλε 430 αεροσκάφη Α320neo – ήταν η μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας. Παρόλα αυτά η Boeing, διατηρεί ένα άλλο εξίσου σημαντικό προβάδισμα, αφού τη χρονιά που μας πέρασε κατάφερε να παραδώσει περισσότερα αεροσκάφη από την Airbus στους πελάτες της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.