Νάσβιλ: Η «Αθήνα» του Αμερικανικού Νότου μας διδάσκει επιχειρείν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάσβιλ: Η «Αθήνα» του Αμερικανικού Νότου μας διδάσκει επιχειρείν

Το περίφημο Bluebird Cafe, στα τραπεζάκια του οποίου έχουν γραφτεί αμέτρητες γνωστές μουσικές επιτυχίες κι έχουν κλειστεί ουκ ολίγες συμφωνίες «κορυφής» για δημοφιλείς δίσκους, είναι σίγουρα ένας λόγος για να επισκεφτεί κανείς την Νάσβιλ. Κατά την επίσκεψή του insider.gr στη γενέτειρα της country, ευρύτερα γνωστής κι ως Musique City, δεν ήταν μόνο η μουσική που κατάφερε να μας συνεπάρει αλλά και η επιχειρηματική κουλτούρα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη, η οποία την κάνει να ανθίζει.

Πέρα από κέντρο της μουσικής βιομηχανίας, η πρωτεύουσα του Τενεσί, αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας με πλείστα επιτυχημένα business stories και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με μια αποτελεσματική πολιτική προώθησης της επιχειρηματικότητας, με μείωση της γραφειοκρατίας και με προσιτή και σταθερή φορολογία έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, κεφάλαια, εργατικό δυναμικό κι επιχειρήσεις και να ξεφύγει από την ύφεση που πλήττει άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την αποστολή του insider.gr σε αυτή, και κατόπιν συνομιλιών με φορείς, εκκολαπτήρια κι επιχειρηματίες της περιοχής θα μπορούσαμε να πούμε πώς το μυστικό της Αθήνας του Αμερικανικού Νότου, η οποία έχει κι ένα αντίγραφο του δικού μας Παρθενώνα, συνοψίζεται σε μια φράση: «ισχυρό οικοσύστημα και καλή δικτύωση». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Launch Tennesee, μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου που συνεργάζεται εντατικά με το δημόσιο αποτελεί τον βασικό δημιουργό επιχειρηματικών κρατικών προγραμμάτων. Από το 2013 έως σήμερα, υπό την διεύθυνση του Charlie Brock έχει δημιουργήσει επτά προγράμματα επιχειρηματικής ενδυνάμωσης (accelerator programs) για νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ έχει εισηγηθεί την ψήφιση μιας φιλοεπιχειρηματικής πολιτικής που στοχεύει σε νέους και γυναίκες.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν οι αρχικού σταδίου επενδύσεις, οι angel investments όπως ονομάζονται, να παρουσιάζουν αύξηση 100%. Στόχος του κ. Brock για το μέλλον, όπως αναφέρει στο insider.gr, είναι να γίνει το Τενεσί (και κατ επέκταση η Νάσβιλ), η πιο «φιλο-επιχειρηματική» αμερικανική πολιτεία. Μάλιστα δεν περιορίζει τα όνειρά του, τονίζοντας πως η πόλη «θέλει αλλά και μπορεί να γίνει μια δεύτερη Silicon Valley».

Βέβαια η επιτυχία του παραπάνω οργανισμού δεν θα ήταν εγγυημένη αν δεν έχαιρε της υποστήριξης της δημοτικής αρχής, της οποίας αυτή την περίοδο ηγείται η Megan Barry, μια δυναμική γυναίκα που εξελέγη το 2015 κι όπως αναφέρει η ίδια έκτοτε έβαλε «στόχο να μετατρέψει την πόλη σε μια ισχυρή οικονομία με συνεχή ανάπτυξη». «Θέλαμε να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και φυσικά ασφάλεια στους κατοίκους» συμπληρώνει.

Πράγματι η εκπαίδευση είναι ένας ακόμα παράγοντας για τον οποίο ξεχωρίζει η αμερικανική πόλη. Δεν είναι μόνο οι ευκαιρίες που δίνει σε νέους εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και η καλή διασύνδεσή των τελευταίων με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορούν οι τελειόφοιτοι να απορροφούνται άμεσα στην αγορά εργασίας.

«Οφείλουμε να ωθούμε τους νέους σε καινοτόμα πρότζεκτ που υπόσχονται να αλλάξουν το μέλλον» τονίζει στο insider.gr ο κ. Robert Grajewski, επενδυτής, επιχειρηματίας δύο επιτυχημένων startup και πλέον διευθυντικό στέλεχος του Wond’ry, του κέντρου καινοτομίας του Vanderbilt University, υποδεικνύοντας την κοινωνική επιχειρηματικότητας ως αντίδοτο της κρίσης.

Όπως σημειώνει το κέντρο καινοτομίας του Πανεπιστημίου, το ίδρυμα έχει αναπτύξει διάφορα προγράμματα με τα οποία στρέφει τους νέους στην εξερεύνηση, την καινοτομία και το δημιουργικό επιχειρείν. Παράλληλα διατηρεί δεσμούς με μια υψηλά καταρτισμένη κοινότητα που είναι πρόθυμη να συνδράμει με τις γνώσεις της αλλά και με funds που αναζητούν να επενδύσουν σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις. Πρωταρχικό ρόλο παίζει, όπως διευκρινίζει, η τεχνολογία που έχει στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα. Η ομάδα φοιτητών που συναντήσαμε ανέπτυσσε ένα έξυπνο μπαστούνι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ένα πρότυπου σχεδιασμού έξυπνο κράνος και ένα π που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την μετακίνηση των υπερηλίκων. Και να σκεφτεί κανείς ότι το Vanderbilt University είναι μόνο το ένα από τα 18 πανεπιστήμια που υπάρχουν στην πόλη.

Από την αντιμετώπιση της σηψαιμίας...

Τρανό παράδειγμα των αποτελεσματικών πανεπιστημιακών πρακτικών αποτελεί η Sinead Miller, απόφοιτη ερευνήτρια της μηχανικής βιοιατρικής, η οποία με την συνδρομή του Πανεπιστημίου, έχει ιδρύσει στους χώρους του, την δική της επιχείρηση PATH EX. Η PATH Ex έχει επιτύχει την έγκαιρη διάγνωση, μέσω μιας ειδικής αιματολογικής ανάλυσης, της σηψαιμίας, μιας ασθένειας που ευθύνεται στατιστικά για τον θάνατο πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. «Μετά την πτυχιακή μου αποφάσισα να ιδρύσω την εταιρεία και να αναζητήσω κεφάλαια ώστε να δημιουργήσουμε μια συσκευή που καθαρίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από το βακτήριο της σήψης με αιμοκάθαρση. Στόχος μας είναι να κάνουμε προσιτή την θεραπεία σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε» αναφέρει στο insider.gr προσθέτοντας ότι η ίδια γνωρίζει από πόνο. Η Sinead πρώην αθλήτρια σε αγώνες ποδηλάτου στράφηκε στην ιατρική μετά από ένα ατύχημα που παραλίγο να της κοστίσει την ίδια της τη ζωή. «Το γεγονός ότι μεγάλωσα πάνω σε ένα ποδήλατο και αγωνιζόμουν συνεχώς υπήρξε μια από τις πολυτιμότερες εμπειρίες στη ζωή μου. Έμαθα τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά, ποιο είναι το σωστό κίνητρο και πώς είναι να παθιάζεσαι με κάτι» καταλήγει.

...Έως τα καλύτερα cupcakes

Βέβαια η επιχειρηματικότητα δεν στοχεύει πάντα τόσο ψηλά, όμως τις περισσότερες φορές έχει παρόμοια αφετηρία. Αυτό σημειώνει τουλάχιστον η Mignon Francois, η ιδιοκτήτρια του The Cupcake Collection, ενός ζαχαροπλαστείου που σύστησε στην Νάσβιλ μια ξεχωριστή συνταγή cupcake και κατάφερε να κάνει τα μικρά εδέσματα μόδα σε ολόκληρη την πόλη. «Ξεκίνησα την επιχείρησή μου για να μπορέσω να ταΐσω τα 6 παιδιά μου, δεν ήθελα να βιώσουν την ίδια μιζέρια με εμένα. Το ξεκίνημα ήταν ταπεινό, την πρώτη εβδομάδα πωλούσα cupcake στους γείτονες. Όταν μετά από λίγες εβδομάδες συγκέντρωσα κάποια χρήματα πήρα το πρώτο μου μίξερ κι έκτοτε κατάφερα να μετατρέψω τη διστακτική αυτή αρχή σε μια επιτυχημένη επιχείρηση». Μετά από λίγους μήνες άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο και λίγο αργότερα τα cupcake της έλαβαν το βραβείο της «Καλύτερης Επιχείρησης του Τενεσί».

Την ισχυρή επιχειρηματική παιδεία που καλλιεργείται στην περιοχή τονίζει και η Ashlee Ammons, νεαρή επιχειρηματίας που πριν από δύο χρόνια ίδρυσε μαζί με τη μητέρα της, Kerry Schrader, την Mixtroz. Η Ashlee συγκέντρωσε τις γνώσεις που αποκόμισε για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την καλή επαγγελματική δικτύωση δουλεύοντας δίπλα στον Αστέρα του μπάσκετ LeBron James και τις μετέτρεψε σε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματίες με διαφορετική στόχευση από όσες γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πλέον πελάτες της είναι η Oprah Winfrey, o Leonardo Di Caprio ο Jay-Z και φυσικά πολλά ισχυρά μπράντς όπως Moet και Coca cola.

Λεφτά υπάρχουν... για έξυπνες ιδέες

Από την εξίσωση φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η χρηματοδότηση. Με διάφορα επενδυτικά σχήματα για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, η Νάσβιλ καταφέρνει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για νέα ξεκινήματα και για ακόμα καλύτερες συνέχειες ακόμα και στις πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά επιτυχημένης επιχειρηματικότητας, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Αναγνωρίζοντας την ανισότητα του ανδρικού και γυναικείου επιχειρείν η Kristina Montague, διευθυντικό στέλεχος του The Jump Fund μας εξηγεί πως διαχειρίζεται κεφάλαια που συγκεντρώνονται από «γυναίκες για τις γυναίκες».

Το Jump Fund όπως μας εξηγεί είναι το μόνο Fund που επενδύει μόνο αν στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης υπάρχει μια γυναίκα. Το fund αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περί τα 5 εκατ δολάρια ενώ η κα Montague μετέχει ενεργά στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας συμμετέχοντας και σε μη κερδοσκοπικούς συμβουλευτικούς οργανισμούς.

Αντιστοίχως και η Pathway Lending η οποία ιδρύθηκε το 1999 με στόχο την οικονομική ενίσχυση και την αύξηση της πρόσβασης επιχειρήσεων της περιοχής σε κεφάλαια. Ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κοινοτικής ανάπτυξης που πιστοποιείται από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, προσβλέπει σε ενίσχυση καινοτόμων ιδεών. Μέχρι στιγμής έχει δώσει περισσότερα από 175 εκατ.δολάρια σε δάνεια και έχει αφιερώσει 36.000 ώρες στην συμβουλευτική επιχειρήσεων.

«Αυτό που κάνει την Νάσβιλ να ξεχωρίζει», όπως διευκρινίζει η Audra Ladd, υπεύθυνη του γραφείου Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου, «είναι το ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοί της».

Αποτέλεσμα αυτού του επιχειρηματικού πνεύματος είναι και η επιτυχής προώθηση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, η οποία ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες δεν παρουσιάζει ίσες ευκαιρίες.

Μια πόλη που ξεχνάει τι σημαίνει ανεργία

Η πόλη αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες της Αμερικής για τα ποσοστά γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας που παρουσιάζει, είναι 29η στη δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων, και 20η στο Δρόμο Επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το Kauffman Index. Οι πρωτιές της όμως δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικής και Κοινοτικής Ανάπτυξης της πόλης, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο εντυπωσιακό 2,03%... Από την μεγάλη ύφεση του 2009 κι έπειτα η Νάσβιλ έρχεται δεύτερη σε δημιουργία θέσεων εργασίας μετά το Όστιν, με ποσοστό ανάπτυξης 20,6%. Λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των χαμηλών ποσοστών ανεργίας παρατηρείται κι έντονη εσωτερική μετανάστευση στην πόλη. Μόνο το 2016 έχουν μετακομίσει στη Νάσβιλ 25.358 κάτοικοι, σχεδόν 70 άνθρωποι μετακομίζουν κατά μέσο όρο καθημερινά.

Το μοντέλο βέβαια πρέπει να επαινεθεί και για έναν ακόμα λόγο, για την ποικιλομορφία της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Αντιθέτως με την Ελλάδα που μοιάζει να βασίζει την υφεσιακή της οικονομία στον τουριστικό κλάδο, οι 40.484 επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Νάσβιλ ανήκουν σε όλους τους οικονομικούς κλάδους. Περί τις 7.875 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην διοίκηση, την τεχνολογία και τις τεχνικές υπηρεσίες, 5.991 επιχειρήσεις στον κλάδο του retail, 4.869 στον οικονομικό-ασφαλιστικό τομέα, 4.445 επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, 3.753 επιχειρήσεις στην ξενοδοχεία και στην εστίαση, 3.211 επιχειρήσεις στον κλάδο των μεταφορών και του εμπορίου και οι υπόλοιποι διαμοιράζονται στον κατασκευαστικό κλάδο, στην εκπαίδευση, τις τέχνες και την βιομηχανία.

Θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, χρηματοδότηση, κρατικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης, συμβουλευτικές εταιρείες, venture capitals και angels investors, επικοινωνούν ως συγκινωνούντα δοχεία στην μουσική πόλη, καταφέρνοντας να μελοποιήσουν το επιχειρείν με τις σωστές νότες και να ρευστοποιήσουν έπειτα την αξία του στην καθημερινότητά τους. Ίσως τελικά η Αθήνα του Αμερικανικού Νότου έχει πολλά να διδάξει κι όχι να μιμηθεί από την Αθήνα της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider