Four Seasons: Ποια είναι η εταιρεία που θα αναλάβει τον Αστέρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Four Seasons: Ποια είναι η εταιρεία που θα αναλάβει τον Αστέρα

Η άφιξη του κυρίαρχου πεντάστερου παίκτη της παγκόσμιας ξενοδοχειακής σκηνής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ήταν σίγουρα ένα νέο που εντυπωσίασε. Ωστόσο το πολυτελές brand nane της ακουγόταν εδώ και καιρό να απλώνει τα δίκτυα του στην ελληνική ξενοδοχειακή σκηνή. Ο λόγος για την διεθνή ξενοδοχειακή εταιρεία Four Seasons Ηotels and Resorts η οποία θα λειτουργήσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης το πρώτο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημά της στην Ελλάδα με την επωνυμία Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμφωνίας από την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Aστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ και τη Four Seasonsτο νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει με την ολοκλήρωση της εκτεταμένης αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων την άνοιξη του 2018.

Ουσιαστικά, υπό τη νέα του επωνυμία το συγκρότημα καλύπτει και τα δύο πρώην ξενοδοχεία Arion και Τhe Westin Athens ή «Ναυσικά», όπως ονομαζόταν παλαιότερα.

Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται να λειτουργήσουν εντός του Μαΐου του 2018, καθώς η «Ακτωρ», κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την εκ βάθρων ανακαίνιση του συγκροτήματος, έχει συμφωνήσει να παραδώσει το έργο στα τέλη Απριλίου. Για την ανακαίνισή τους, δε, θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.


ο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, 300 δωμάτια, σουίτες και πολυτελή μπανγκαλόους, σπα εγκαταστάσεις αναψυχής, χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων και έναν παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου. Στο επενδυτικό πλάνο της «Αστήρ» περιλαμβάνεται, επίσης, η αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης,

Η εταιρεία με έδρα το Καναδά δραστηριοποιείται πάνω από 50 χρόνια στο χώρο της φιλοξενίας και στόχος της όπως αναφέρει είναι να συνδυάζει την πολυτέλεια με τις σύγχρονες τάσεις του ταξιδιού. Άλλωστε αυτό προσπαθεί να κάνει ήδη από το μακρινό 1961, όπου άνοιξε το πρώτο της ξενοδοχείο.

Τα πρώτα βήματα ξεκινούν από τον Καναδά

Όταν ο Isadore (Issy) Sharp, ως νέος αρχιτέκτονας, έχτισε το πρώτο ξενοδοχείο με τον πατέρα του, κατακσευατή, Max Sharp σίγουρα δεν είχε φανταστεί τον ξενοδοχειακό κολοσσό που θα δημιουργούσε στη συνέχεια. Μέσα σε μια δεκαετία ωστόσο (1961-1970) άνοιξε τρία ξενοδοχεία Four Seasons δίνοντας προτεραιότητα στην δημιουργία ενός νέου είδους καταλυμάτων προσανατολισμένο στον επισκέπτη.

Η επέκτασή της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν άργησε να έρθει. Το 1970, με την άνθιση των υπερατλαντικών ταξιδιών, άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο στο Λονδίνο το οποίο σφράγισε το νέο παγκόσμιο αποτύπωμα της. Μέσα σε μερικά χρόνια το πορτφόλιο της εταιρεία περιλάμβανε 10 ξενοδοχεία στον Καναδά καθώς και τα πρώτα συμβόλαια με κατασκευαστές των Ηνωμένων Πολιτειών – στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σικάγο.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία ο όμιλος είχε μπει δυναμικά στην αγορά των ΗΠΑ, με ξενοδοχεία στην Φιλαδέλφεια, στη Βοστώνη, στο Ντάλας, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο. Με την αύξηση των νέων ξενοδοχειακών μονάδων η εταιρεία μεταμορφώθηκε από κατασκευάστρια σε διαχειρίστρια των μονάδων εμπλουτίζοντας όλο και περισσότερο την εμπειρία εξυπηρέτησης σε καταλύματα υψηλών προδιαγραφών. Η πολυτέλεια, όπως έλεγε άλλωστε ο ιδρυτής από τότε, δεν προκύπτει από την αισθητική και την διακόσμιση αλλά από την άψογη εικοσιτετράωρη εξυπηρέτηση.

Το φιλανθρωπικο έργο του Issy συστήνει την εταιρεία σε όλο τον κόσμο

Λίγα χρόνια αργότερα όταν ο καρκινοπαθής Terry Fox από τον Καναδά, δίνει την έμπνευση για τον πρώτο μαραθώνιο ελπίδας βρίσκει συμπαραστάτη τον ιδρυτή της Four Season. O Issy Sharp, ο οποίος είχε χάσει το γιο του από μελάνωμα μερικά χρόνια νωρίτερα, ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκε τον φιλανθρωπικό μαραθώνιο του αθλητή Fox συγκινημένος από τον νέο που προσπάθουσε να επιτύχει το ακατόρθωτο. O Fox τρέχει με ένα βοηθητικό κάτω άκρο τρέχει για 143 μέρες 5,373 χιλιόμετρα και συγκεντρώνει 1,7 εκατ. δολάρια για την έρευνα κατά του καρκίνου, από τον οποίο είχε προσβληθεί. Ο Sharp πέρα από τα 10.000 δολάρια που προσφέρει αναλαμβάνει να πείσει κι άλλους να συνδράμουν στον σκοπό. Για το λόγο αυτό γράφει και αποστέλει αμέτρητες επιστολές σε άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες κοινοποιώντας τους το σκοπό. Μετά τις 143 τρεξίματος ο Fox αναγκάζεται να βάλει τέλος στον μαραθώνιό του αφού η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Λίγο πριν το τέλος ο Sharp στέλνει άλλη μια επιστολή στον ίδιο τον Fox αυτή τη φορά υποσχόμενος να συνεχίσει να διοργανώνει τον φιλανθρωπικό μαραθώνια στο όνομά του μια φορά το χρόνο με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο μαραθώνιος που ξεκίνησε το 1981 διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο χωρίς να έχει νικητές και ηττημένυς και μέχρι το 2008 είχε συγκεντρώσει 450 εκατ δολάρια από όλο τον κόσμο.

Στο στόχαστρο οι εξωτικοί προορισμοί

Ο Sharp και η εταιρεία γίνεται ακόμα πιο γνωστή και το 1986 πραγματοποιεί την δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι εργαζόμενοι της αριθμούν τους 10.000. Η ανάπτυξή της παγκοσμίως έρχεται την δεκαετία του 1990 κι αφότου είχε κατοχυρωθεί ως ηγέτης της φιλοξενίας στην Βόρεια Αμερική. Η διαφοροποίηση των ταξιδιών που έφερε μαζί της η νέα γενιά ταξιδιωτών δημιούργησε την ανάγκη για εμπειρίες χαλάρωσης και πολυτέλειας σε εξωτικούς αυτή τη φορά προορισμούς της Ευρώπης και της Ασίας όπου και επεκτάθηκε.

Στις αρχές της δεκαετίας άνοιξε το πρώτο της ξενοδοχείο στο Μάουι ενώ μετά από λίγο ήταν έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες στην Καραιβική. Ακολούθησε το Τόκυο, το Χόνγκ Κονγκ, ενώ στην ομπρέλα της προστέθηκε και το σήμα Regent International Hotels και μαζί και νέοι ασιατικοί προορισμοί. Μέχρι το τέλος του 1992 η εταιρεία είχε στο δυναμικό της 10.000 δωμάτια και 20.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Ακολούθησαν το Μιλάνο, η Κωνσταντινούπολη, η Βουδαπέστη, η Φλορεντία ενώ το 1993 ανοίγει ένα συγκρότημα με επαύλεις στο Μπαλί το οποίο διαθέτει μέχρι και ελέφαντες.

Το 1997 κάνει δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναπροσαρμόζει τα στάνταρ των εμπειριών της και ανοίγει το πρώτο ξενοδοχείο στις Μαλδίβες προσανατολισμένο στη εμπειρία του scuba diving.

Από τον καναδό αρχιτέκτονα στον Bill Gates και στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Η οικονομική ύφεση στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 επηρέασε την εταιρεία. Όταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσαν την κατάρρευση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, η Four Seasons αρνήθηκε να κατεβάσει τις τιμές των δωματίων της προκειμένου να διατηρήσει τα στάνταρ της επωνυμίας, γεγονός που προκάλεσε ένταση με τους ιδιοκτήτες που άρχισαν να χάνουν χρήματα. Η εταιρεία ανέκαμψε το 2007 όταν το 95% των μετοχών της συμφώνησαν να εξαγοράσουν δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates μέσω της Bill Gates's Cascade Investment και ο πρίγκιπας Al-Waleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας για 3,8 δισ. δολάρια. Οι δυό τους κατέχουν το 95% της εταιρείας, σε ίσα μερίδια, και ο Sharp το υπόλοιπο 5%.

Οι προκλήσεις επέστρεψαν και πάλι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2010. Εκείνη την περίοδο η εταιρεία προβαίνει σε περικοπές απολύοντας το 10% του εργατικού δυναμικού της στο Τορόντο.

Τα χρόνια που ακολουθούν ανακάμπτει και συνεχίζει να προσθέτει νέα ξενοδοχεία και θέρετρα στο χαρτοφυλάκιό της, κυρίως στην Κίνα. Το 2010 ανοίγει ένα νέο ξενοδοχείο στη Χαντζύ και δύο χρόνια αργότερα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Επεκτείνεται στην Ινδία, στη Βομβάη, ενώ το 2013 φτάνει μέρχι τη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα.

Το 2014 η εταιρεία εγκαινίασε το Four Seasons Jet ένα μισθωμένο Boeing 757 52 θέσεων για να προσφέρει εκδρομές στα διάφορα καταλύματά της.

Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται και στόχος σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του ιδρυτή και προέδρου της, Issy Sharp, είναι να φτάσει από τις 105 ιδιοκτησίες σε 43 χώρες τις οποίες διαχειρίζεται σε 250 προορισμούς παγκοσμίως.

Παρά τα 86 του χρόνια ο ίδιος παραμένει ενεργός στη διοίκηση της ξενοδοχειακής αυτοκρατορίας χαρακτηρίζοντας του δύο βασικούς μετόχους της Four Seasons εξίσου ενεργούς αλλά και παράγοντες σταθερότητας για τους 45.000 εργαζόμενους της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider