Νέο bitcoin από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο bitcoin από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος, με στόχο μέχρι του χρόνου να εκκαθαρίζουν και να ολοκληρώνουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές μέσω της τεχνολογίας blockchain, που αποτελεί και τη βάση του bitcoin.

Οι Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG και State Street συμμετέχουν στην ομάδα που έχει στόχο να δουλέψει πάνω στο «utility settlement coin» που δημιουργήθηκε από την ελβετική UBS για να κάνει τις χρηματαγορές πιο αποδοτικές.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς το συγκεκριμένο project μπαίνει σε νέα φάση ανάπτυξης, με τα μέλη της ομάδας να θέλουν να επεκτείνουν τις συζητήσεις με τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με την προστασία των δεδομένων των χρηστών και την ηλεκτρονική ασφάλεια.

Ο Χάιντερ Τζάφρει, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων και καινοτομίας της UBS δήλωσε στους Financial Times: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές Αρχές και θα συνεχίσουμε το επόμενο 12μήνο με στόχο να βγούμε ζωντανά μέχρι το τέλος του 2018».

Η τεχνολογία blockchain αποτελείται από μια σειρά αλγορίθμων που επιτρέπει την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin μέσω ενός δικτύου υπολογιστών χωρίς κεντρική δομή. Αν και οι τράπεζες αρχικά αντιμετώπισαν την νέα τεχνολογία με σκεπτικισμό, πλέον εξετάζουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την τεχνολογία για να βελτιστοποιήσουν τα συστήματα τους.

Το utility settlement coin, το οποίο βασίζεται σε μια εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Clearmatics Technologies, έχει ως στόχο να αφήνει τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να πληρώνουν ο ένας τον άλλον για διάφορα προϊόντα όπως ομόλογα και μετοχές χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την ολοκλήρωση των παραδοσιακών οικονομικών συναλλαγών.

Με το νέο σύστημα οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα που είναι πλήρως μετατρέψιμα σε ρευστό χρήματα μέσω των κεντρικών τραπεζών, μειώνοντας σημαντικά τόσο τον χρόνο όσο και το κόστος της εκκαθάρισης αυτών των συναλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider