ΕΕ: «Πράσινο φως» για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: «Πράσινο φως» για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Το «πράσινο φως» στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi di Siena έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κρατική διάσωση της ιστορικής τράπεζας.

Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ ήρθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Καρλο Παντοάν για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πέμπτη. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα εντατικών και εποικοδομητικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ιταλικών αρχών.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο Ινιάτσιο Βίσκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι υπερχρεωμένες τράπεζες της Ιταλίας βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημιές έως και 10 εκατ. ευρώ από την πώληση των κόκκινων δανείων στις τρέχουσες αγορές τιμές.

«Εάν πωληθούν στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι λίγες εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά, οι οποίες επιδιώκουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, το ποσό των πρόσθετων διαγραφών θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ», προειδοποίησε ο Βίσκο στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Τράπεζας της Ιταλίας την Τετάρτη. Όπως σημείωσε, μάλιστα, τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σήμερα οι υπερχρεωμένες τράπεζες ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.

Η χρηματοοικονομική κρίση άφησε στην Ιταλία «κληρονομιά» 360 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία «δεσμεύουν» τα κεφάλαια των τραπεζών βάσει των όρων που επιβάλλει η ΕΚΤ. Η ιταλική κυβέρνηση δίνει «μάχη» να διασώσει την Banca Monte dei Paschi di Siena δύο ακόμη τράπεζες από τον Βορρά αξιοποιώντας μια διάταξη στο δίκαιο της ΕΕ περί χρεοκοπίας τραπεζών που επιτρέπει την παροχή κρατικής βοήθειας σε αυτή την περίπτωση.

Όπως υπογραμμίζει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, αυτό που χρειάζεται επί του παρόντος είναι η συντονισμένη δράση των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider