Το Brexit προσγείωσε τα κέρδη της Ryanair

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit προσγείωσε τα κέρδη της Ryanair

Μικρή άνοδο της τάξης του 6% στα ετήσια καθαρά κέρδη της παρουσιάσε η Ryanair Holdings για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου σε σχέση με την αύξηση 43% που είχε σημειώσει το 2015. Βασικότερη αιτία για την επιβράδυνση που παρουσίασε ο αερομεταφορέας σε σχέση με προηγούμενες χρονιές δεν είναι άλλος από το Brexit. Πλήγμα τόσο για την ίδια όσο για την ταξιδιωτική βιομηχανία γενικότερα αποτέλεσαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες φαίνεται πως διάβρωσαν τα έσοδα.

Συγκεκριμένα η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 1,32 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μέσα στο στόχο για κέρδη 1,3 με 1,35 δισ. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 2% σε 6,65 δισ. ευρώ, καθώς μετέφερε 120 εκατ. επιβάτες. Επιπλέον ανακοίνωσε και τις εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά, με βάσει τις προκρατήσεις, κατά τις οποίες αναμένει μεγαλύτερη άνοδο.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία, σε όρους αριθμού επιβατών, ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν ακόμα πιο υψηλά την επόμενη χρονιά και ενδέχεται να ανέλθουν στα 1,4 δισ. έως 1,45 δισ. ευρώ. Παρότι η εταιρεία συνηθίζει να ξεκινά τη χρονιά με συντηρητικές προβλέψεις για φέτος φάνηκε πιο αισιόδοξη εκτιμώντας ότι τα κέρδη θα προκύψουν από προβλεπόμενη πτώση 70 εκατ. ευρώ στα κόστη καυσίμων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2018 η αεροπορική εταιρεία αναμένει να μεταφέρει περί τα 130 εκατ. επιβάτες. Ήδη τους 6 πρώτους μήνες, ήτοι έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι κρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Η βουτιά της στερλίνας λόγω εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση 5-7% της μέσης τιμής εισιτηρίου για το σύνολο του οικονομικού έτους. Το γεγονός αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα τα οικονομικά αποτελέσματα αφού η Ryanair παράγει παραπάνω από το 25% των πωλήσεών της σε στερλίνα. Ήδη τα ναύλα παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 13% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρονιά.

Σύμφωνα μάλιστα με το Marketwatch, η αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε κι ένα πρόγραμμα επαναγοράς 600 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αφότου ολοκλήρωσε άλλο γύρο επαναγοράς μετοχών ενός δισ. ευρώ το Φεβρουάριο. Όπως μάλιστα ανέφερε η εταιρεία από το 2008 κι έπειτα η Ryanair έχει επιστρέψει 5,4 δισ. ευρώ στους επενδυτές, μέσα από σειρά επαναγορών μετοχών και ειδικών μερισμάτων.

Τέλος η εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο ανέφερε πως θα κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά την επόμενη χρονιά, αναθεωρώντας το στόλο της ο οποίς εκτιμά πως πρέπει να αυξηθεί την περίοδο 2018 - 2019 είτε με την επέκταση μισθώσεων σε 10 υπάρχοντα αεροπλάνα είτε με την παραλαβή νέων αεροσκαφών.

«Αναγνωρίζουμε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερα αεροσκάφη για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ryanair. Ο αερομεταφορέας αναπτύσσεται επιθετικά στη Γερμανία, την ώρα που η Air Berlin προχωρά σε περικοπές ενώ σημαντικό παίκτη αποτελεί και για την αγορά της Ιταλίας, όπου η Alitalia βρίσκεται υπό πτώχευση.

Παράλληλα ο αερομεταφορέας επεκτείνεται και με άλλους τρόπους. Προ ημερών ανακοινώθηκε η συνεργασία της με την ισπανική Air Europa, η οποία θα της δίνει την δυνατότητα πώλησης εισιτηρίων για υπερατλαντικές πτήσεις ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλους αερομεταφορείς, μεταξύ των οποίων η Norwegian Air Shuttle ASA και η Aer Lingus της IAG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider