Μάχη προσφορών στις αεροπορικές πυροδοτεί η αμερικανική απαγόρευση

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη προσφορών στις αεροπορικές πυροδοτεί η αμερικανική απαγόρευση

Σε «κυνήγι» προσφορών εξελίσσεται η ταξιδιωτική απαγόρευση των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από 10 αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές. Δωρεάν laptop, δωρεάν tablet, δωρεάν wifi είναι μερικά από τα αντίμετρα που παίρνουν οι αεροπορικές εταιρείες της Ανατολής με σκοπό να αντιμετωπίσουν την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια των ταξιδιωτών.

Να υπενθυμίσουμε πως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε ανακοινώσει ότι πλέον οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ από αεροδρόμια της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Μαρόκου και του Κατάρ θα πρέπει να τοποθετούν όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές που είναι μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο στις βαλίτσες τους ώστε να περνούν από τον έλεγχο. Τα αεροδρόμια που επηρεάζονται από τους νέους περιορισμούς είναι αυτά του Αμάν, του Καΐρου, της πόλης του Κουβέιτ, της Ντόχα, του Ντουμπάι, της Κωνσταντινούπολης, του Αμπού Ντάμπι, της Καζαμπλάνκας, του Ριάντ και της Τζέντα.

Οι αξιωματούχοι είχαν εξηγήσει ότι η νέα οδηγία εφαρμόζεται με βάση πληροφορίες που δείχνουν πως οι τρομοκράτες μπορούν να στοχεύουν εμπορικά αεροσκάφη και να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά κρυμμένα σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Παρότι όμως ξεκαθάρισαν πως ο νέος κανονισμός δεν σχετίζεται με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ είναι σίγουρο πως δημιούργησε κάτι περισσότερο από ανησυχία κι αναστάτωση στις αεροπορικές οι οποίες κοιτούν να διασφαλίσουν την καλύτερη προσφορά ώστε να κατευνάσουν τους εξαρτημένους από τις συσκευές τους πελάτες αλλά και να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο επιβατών έναντι του ανταγωνισμού.

Την δική της απάντηση στην νέα αεροπορική οδηγία των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οι επιβάτες από 8 χώρες να έχουν tablet και laptop στις απευθείας πτήσεις δίνει η Emirates. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, θα προσφέρει δωρεάν ταμπλέτες Surface της Microsoft για τη χρήση εντός του αεροσκάφους στις μη απευθείας πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Η τελευταία απάντηση στην αμερικανική απαγόρευση ήταν αυτή της Emirates η οποία ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει στους πελάτες της το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε ένα tablet κατά την διάρκεια των πτήσεων.

«Οι επιβάτες μας θα μπορούν να περάσουν την δουλειά τους ή ακόμα και την ταινία που επιθυμούν σε ένα USB το οποίο μπορούν να φέρουν μαζί τους στο αεροσκάφος ώστε να το συνδέσουν στην συσκευή που θα τους παρέχουμε εμείς για να εξακολουθήσουν να δουλεύουν απρόσκοπτα» ανέφερε η ανακοίνωση της Emirates.

Όπως διευκρίνιζε μάλιστα όλα τα tablet που θα διατίθονται θα είναι εξοπλισμένα με το Microsoft Office 2016. Παρόλα αυτά τα εφεδρικά tablet θα είναι διαθέσιμα μόνο για όσους ταξιδεύουν στην πρώτη ή στην διακεκριμένη θέση.

Μέχρι στιγμής, οι πτήσεις της Emirates, η οποία αποτελεί μία από τις εννέα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται από την απαγόρευση, πάνε σχετικά καλά εκτός από μερικές βαλίτσες που φτάνουν αργά στα αεροδρόμια των ΗΠA» ανέφερε ο πρόεδρος Sir Tim Clark. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας δεν έχουν ταλαιπωρηθεί από την απαγόρευση που τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Η Emirates, ήταν η πρώτη από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που προσέφερε στους επιβάτες της ένα περιβάλλον εργασίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Στις 23 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει μια υπηρεσία μέσω τις οποίας όλοι οι επιβάτες της θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και tablets μέχρι την στιγμή της επιβίβασης στο αεροπλάνο αντί να τα δίνουν μαζί με τις αποσκευές τους. Σύμφωνα μάλιστα με την αεροπορική εταιρεία, περίπου 8.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν την συγκεκριμένη υπηρεσία κατά τις 112 εβδομαδιαίες πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα κι άλλες πληγείσες αεροπορικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει τρόπους για να αμβλύνουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις που είχε η συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία στους επιβάτες τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Etihad ανακοίνωσε το δικό της πρόγραμμα «δανεικού» tablet εξίσου για τους επιβάτες της πρώτης θέσης και της business class. Το μοντέλο που επέλεξε η Etihad ήταν τα iPads.

Μία ημέρα αργότερα, η Qatar Airways ανέβασε τον πήχη προσφέροντας στους επιβάτες της business class δωρεάν φορητούς υπολογιστές.

Δωρεάν WiFi κατά την διάρκεια της πτήσης αποφάσισε να προσφέρει από πλευράς της η Turkish Airlines σε όσους παραδίδουν τα tablet και τα laptop κατά την επιβίβαση σύμφωνα με μια ανακοίνωσή της στο twitter αυτή την εβδομάδα.

Παρόμοια ήταν και η αντιπρόταση της Saudia στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η ταξιδιωτική απαγόρευση. Όπως ανακοίνωσε όλοι οι επιβάτες της κατά την μετάβαση ή την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λαμβάνουν 20 MB δωρεάν Wi-Fi.

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταφέρουν οι προσφορές να αντισταθμίσουν την δυσαρέσκεια εκείνων που ταξιδεύουν για περισσότερες από 10 ώρες και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον χρόνο αυτό είτε δουλεύοντας είτε διασκεδάζοντας. Το σίγουρο όμως είναι πως η ταξιδιωτική οδηγία μοιάζει να ανοίγει μια νέα σειρά παροχών εντός αεροσκάφους η οποία δεν είναι απίθανο να έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider