Σε κινεζικά χέρια περνούν 1.750 McDonald's

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κινεζικά χέρια περνούν 1.750 McDonald's

Το μερίδιο ελέγχου των κινεζικών της δραστηριοτήτων φαίνεται πως εγκαταλείπει η McDonald’s, μετά την απόφασή της να συνεργαστεί με μια ομάδα επενδυτών και να συστήσει μια νέα εταιρία που θα αποτελεί από εδώ και στο εξής τον μεγαλύτερο κάτοχο δικαιωμάτων δικαιόχρησης (franchise) εκτός της Αμερικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η CITIC Limited, η CITIC Capital, ο όμιλος Carlyle και η McDonald's αποφάσισαν να συνεργαστούν και συνέστησαν μια νέα εταιρία ως βασικό κάτοχο δικαιωμάτων δικαιόχρησης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της McDonald's στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα η Citic και Citic Capital Holdings με έδρα το Πεκίνο, θα αποκτήσουν το πλειοψηφικό ποσοστό, το 52%, των δραστηριοτήτων της αμερικανικής εταιρείας σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ ενώ η Carlyle Group με έδρα τις ΗΠΑ θα ελέγχει το 28% των καταστημάτων. Ο γίγαντας των αμερικανικών fast food θα κρατήσει το 20% των δραστηριοτήτων των καταστημάτων, η αξία του οποίου όπως αναφέρθηκε φτάνει τα 2,08 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αλυσίδα ταχυφαγείων διαθέτει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.400 εστιατόρια στην ηπειρωτική Κίνα και 240 στο Χονγκ Κονγκ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την μετατροπή 1750 εξ αυτών σε franchise.

Το νέο κινεζικό επενδυτικό fund, μάλιστα, σχεδιάζει να ανοίξει ακόμα 1.500 εστιατόρια σε μεσαίες και μικρότερες πόλεις –τρίτου και τέταρτου πυλώνα – μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια καθώς και ότι θα βελτιώσει το μενού και τις προσφορές προς τους πελάτες. Πρόεδρος του νέου επενδυτικού σχήματος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της CITIC Capital, Zhang Yichen. Όπως σημείωσε ο ίδιος «Τα McDonald 's έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην κινεζική αγορά». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και οι διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Steve Easterbrook , o οποίος δήλωσε ότι η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αποτελούν τεράστια ευκαιρία

Η εικοσαετής συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρεία πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πώληση των McDonald's στην κινεζική ενδοχώρα. H συμφωνία έρχεται μετά από μια χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων στην Κίνα εν μέσω της διπλωματικής αψιμαχίας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για την Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Tο πρώτο κατάστημα McDonald 's άνοιξε στην Κίνα το 1990 κι έκτοτε ακολούθησαν πολλά ακόμα. Παρά τις επενδύσεις όμως, τα αμερικανικά εστιατόρια αντιμετώπιζαν πάντα σκληρό ανταγωνισμό από αντίστοιχες εγχώριες αλυσίδες όπως οι Dicos και Real Kung Fu, οι οποίες προσφέρουν εκτός από τα γνωστά πιάτα, noodles και ρύζι σε διάφορες εκδοχές. Ένας ακόμα σκληρός ανταγωνιστής της Mc Donald΄s επί κινεζικού εδάφους έρχεται από την Yum Brands, η οποία κατέχει τόσο τα KFC όσο και την Pizza Hut. Πέρυσι, η Yum ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας εγχώριας αλυσίδας επιχειρήσεων, υπό την επωνυμία Yum China, η οποία θα ανοίξει 600 εστιατόρια μέσα στα επόμενο χρόνια στην κινεζική αγορά.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στροφή των διατροφικών κινήσεων των κινέζων στα burgers και στις πίτσες. Σε αυτή ακριβώς τη στροφή οφείλεται και η έκρηξη της παχυσαρκίας που παρατηρείται στην Κίνα, ιδιαίτερα στις λιγότερο εύπορες περιοχές της ενδοχώρας.

Σύμφωνα βέβαια με την ανακοίνωση της νέας κοινοπραξίας στόχος της επένδυσης είναι να αξιοποιηθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της μεσαίας τάξης για υγιεινές επιλογές στο γρήγορο φαγητό.

Λίγο καιρό πριν, η αμερική αλυσίδα ταχυφαγείων είχε ανακοινώσει πως στα επιχειρηματικά σχέδια της περιλαμβάνεται η μετατροπή σε franchise τουλάχιστον 4.000 καταστημάτων της μέχρι το τέλος του 2018. Απώτερος στόχος είναι να γυρίσει στο franchise το 95% των εστιατορίων της. Με βάση αυτή τη στρατηγική η Mc Donald΄s θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να λαμβάνει μέρος των κερδών της περικόπτοντας παράλληλα τα κόστη λειτουργίας της.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει την έγκρισή της από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider