Λύθηκε το μυστήριο, βρέθηκε ο μεγαλομέτοχος της Fosun

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λύθηκε το μυστήριο, βρέθηκε ο μεγαλομέτοχος της Fosun

Λύθηκε το μυστήριο με τον πολυεκατομμυριούχο, Guo Guangchang, μεγαλομέτοχο της Fosun, ο οποίος – βάσει δημοσιευμάτων – ήταν άφαντος από την Πέμπτη.

Το απόγευμα της Παρασκευής η κινεζική Fosun ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της, ένας από τους γνωστότερους Κινέζους επιχειρηματίες, βοηθάει τις αρχές σε μια έρευνα. Ο Guo θα εξακολουθήσει να μπορεί να συμμετέχει σε μείζονες αποφάσεις της εταιρείας με τα κατάλληλα μέσα, ανέφερε η Fosun, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.

«Οι διευθυντές της εταιρείας έχουν την άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα έχει αρνητικές υλικές συνέπειες στα οικονομικά ή τις επιχειρήσεις του ομίλου. Οι επιχειρήσεις της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά», διαμηνύει η κινεζική εταιρεία.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Fosun International, που έχει συμμετοχή στη Folli Follie, καθώς και των μεριδίων του ομίλου σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Guo, ανεστάλη την Παρασκευή στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. H είδηση προκάλεσε πιέσεις και στη μετοχή της Folli Follie, με την ελληνική εταιρεία να καταγράφει απώλειες 6,1% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η Fosun International ανακοίνωσε πως η διαπραγμάτευση των μετοχών θα αρχίσει εκ νέου στις 14 Δεκεμβρίου.

Ποια είναι η Fosun

Η Fosun, η οποία έχει δαπανήσει περισσότερα από 30 δισ. δολάρια για αγορές στο εξωτερικό, βρίσκεται τώρα στη μέση μιας μάχης εξαγοράς για να αποκτήσει την αγγλογερμανική τράπεζα BHF Kleinwort Benson, ενώ κυνηγάει και άλλες συμφωνίες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των σχεδίων του για παγκόσμια επέκταση.

Σήμερα οι κύριες δραστηριότητες και επενδυτικές συμμετοχές της Fosun αφορούν στον ασφαλιστικό κλάδο (Yongan Insurance), στη φαρμακοβιομηχανία (Fosun Pharma, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Shanghai), στο real estate (Forte και Resource Property), στη χαλυβουργία (Nanjing Iron & Steel, επίσης εισηγμένη στη Shanghai), στο λιανεμπόριο (Yuyuan, τρίτη εισηγμένη εταιρεία) και στον τουρισμό (Club Med).

Επίσης, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Carlyle και διαθέτει μεγάλη παρουσία στον κλάδο της λιανικής στην Κίνα, με περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ και περισσότερα από 3.000 φαρμακεία.

H συμμετοχή στη Folli Follie

Eπιπλέον ο κινέζικος Όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 13,58% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης Folli Follie, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο επενδυτικό σχήμα που έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής την αξιοποίηση του Ελληνικού, μαζί με την Lamda Development.

Η επένδυση της Fosun, στη Folli Follie, ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ, καθώς αρχικά απέκτησε το 9,5% της ελληνικής εισηγμένης μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω αγοράς μετοχών από το Χρηματιστήριο.

Nα σημειωθεί ότι ο Guo Guangchang είχε επισκεφτεί την χώρα μας το καλοκαίρι του 2014 όπου παραβρέθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie.

Σε ομιλία του προς τους μετόχους της ελληνικής εισηγμένη ο κ. Guangchang εκτίμησε ότι η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα μπορούσε να γίνει μια ελληνική Prada, με παγκόσμια απήχηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider