Η «πύρρειος» νίκη της Boeing εις βάρος της Airbus

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «πύρρειος» νίκη της Boeing εις βάρος της Airbus

Σε πεδίο μάχης έχουν εξελιχθεί οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Για μία δεκαετία, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού μηνύουν η μία την άλλη για παράνομες επιδοτήσεις των εταιρειών αεροναυπηγικής. Όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) κατηγορώντας την ΕΕ ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιδοτήσεις που παρέχει στην Airbus. Έκτοτε, οι δύο πλευρές κερδίζουν και χάνουν εναλλάξ τις αγωγές που καταθέτουν η μία ενάντια στην άλλη.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του «διατλαντικού σήριαλ» είναι η απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη ο WTO σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνει η Airbus. Η ΕΕ έχει επιδοτήσει με δισεκατομμύρια ευρώ τον ευρωπαϊκό κατασκευαστή αεροσκαφών για να αντεξεπέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό με την αμερικανική Boeing.

Ο WTO επιπλήττει, επίσης, την ΕΕ ότι απαγορεύει στα κράτη μέλη να επιδοτούν με δισεκατομμύρια ευρώ τις εθνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά. Τέσσερα κράτη –Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία– αγνοούν συστηματικά τις συστάσεις του WTO για κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στον εμπορικό τομέα.

Μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται δικαιωμένη που ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει πως η πολιτική της ΕΕ προκαλεί «ουσιαστικές» ζημιές στην ανταγωνίστρια Boeing. Η κυβέρνηση Obama έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση «μεγάλη νίκη» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εκπρόσωπος εμπορίου της χώρας στην ΕΕ, Michael Froman, ζήτησε από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες να σεβαστούν τους κανονισμούς του WTO.

«Εδώ και χρόνια επιμένουμε ότι οι επιδοτήσεις των ευρωπαϊκών αεροσκαφών ζημιώνουν κατά δεκάδες δισεκατομμύρια τις αμερικανικές εταιρείες. Δεν θα ανεχτούμε οι εμπορικοί μας εταίροι να αγνοούν τους κανονισμούς εις βάρος των Αμερικανών εργαζομένων και των οικογενειών τους», τόνισε.

Ανακούφιση στην Boeing

Σύμφωνα με την Boeing, η απόφαση του WTO έχει τεράστια σημασία, αφού ανοίγει το δρόμο στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει εμπορικούς δασμούς 10 δισ. δολαρίων στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρώπη.

Την ικανοποίησή του δεν μπορεί να κρύψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Dennis Muilenburg. «Η σημερινή ιστορική νίκη επιτέλους θέτει υπόλογη την ΕΕ και την Airbus για την καταστρατήγηση του διεθνούς εμπορικού δικαίου. Η πολυαναμενόμενη απόφαση είναι μια νίκη του δίκαιου εμπορίου για ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για τους εργαζόμενους στον κλάδο της αεροναυπηγικής συγκεκριμένα», δήλωσε την Πέμπτη.

Airbus: Τηρούμε τους κανονισμούς

Η Airbus από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τηρεί απαρεγκλίτως τις δεσμεύσεις του διεθνούς εμπορίου και δεν αποδέχεται ότι παραβιάζει τους κανονισμούς του WTO. «Χρειάστηκε να κάνουμε μόνο κάποιες υποτυπώδεις αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές για να συμμορφωνόμαστε με τους κανονισμούς», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η Airbus θέλει να πρυτανεύσει η κοινή λογική. Ό,τι και να λέει η Boeing, κανείς δεν θα χρειαστεί να πάει στην τράπεζα για δάνειο. Ποτέ δεν έχουμε αποπληρώσει τα χρήματα που λαμβάνουμε και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει αυτό», ξεκαθαρίζει η Airbus.

Πύρρειος νίκη η απόφαση του WTO;

Παρ’ όλα αυτά, η νίκη μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος για την Boeing, όπως σημειώνει στο δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και δεύτερη απόφαση του WTO σχετικά με τις έμμεσες επιδοτήσεις που λαμβάνει η αμερικανική εταιρεία από την Ουάσιγκτον, οι οποίες –μεταξύ άλλων– συνιστούν και παραβιάσεις του φορολογικού κώδικα.

Η ΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσβάλλει την ετυμηγορία του WTO, εξηγώντας ότι κάποια από τα πορίσματα του οργανισμού «δεν την κάλυψαν». Η Κομισιόν διευκρίνισε, πάντως, ότι προς το παρόν εξετάζει την απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider