Ποτά και τσιγάρα κερδίζουν από το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποτά και τσιγάρα κερδίζουν από το Brexit

Όσοι ανησυχούν υπερβολικά για το Brexit, ήρθε η στιγμή να χαλαρώσουν: ας βάλουν ένα ουίσκι και ας ανάψουν ένα τσιγάρο. Τουλάχιστον αυτό προτείνει η Goldman Sachs στους πελάτες της.

Σε σημερινό της σημείωμα, η επενδυτική τράπεζα συστήνει στους πελάτες της να αγοράσουν μετοχές της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco (βλέπε Lucky Strike, Dunhill και Pall Mall) και της εταιρείας οινοπνευματωδών Diageo που εμπορεύεται το Johnnie Walker και τη μπύρα Guinness.

Η Goldman αναβάθμισε τη σύστασή της για τους δύο βρετανικούς κολοσσούς, εκτιμώντας ότι όχι μόνο δεν θα βγουν χαμένες από το Brexit, αλλά μπορεί να έχουν και όφελος. Ο αναλυτής της Goldman, Mitch Collett, χαρακτηρίζει την αντίδραση της αγοράς στο Brexit υπερβολική και θεωρεί η τιμή των δύο μετοχών μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα δεν ανταποκρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο «διαμαντιών».

Στο γενικότερα πνεύμα των αγορών, οι δύο μετοχές σημείωσαν βουτιά την Παρασκευή και συνέχισαν να πέφτουν στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, ενώ χθες και σήμερα έχουν ανακάμψει, ανακτώντας ένα μέρος της αρχικής τους αξίας. Ο Collett εκτιμά ότι τόσο η British American Tobacco όσο και η Diageo θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν και συστήνει στους επενδυτές να τις αγοράσουν.

Όσον αφορά στη Diageo, ο Collett θεωρεί ότι οι πωλήσεις οινοπνευματωδών θα ευνοηθούν από την κατάρρευση της στερλίνας, δεδομένου ότι το 90% των πωλήσεων της εταιρείας αφορά σε εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι τα ποτά, οι μπύρες και τα υπόλοιπα αλκοολούχα που εμπορεύεται έχουν γίνει πιο ελκυστικά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μετά το Brexit.

Τι γίνεται, όμως, με την British American Tobacco; Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για έναν εξαγωγικό κολοσσό που μόλις το 1% του τζίρου του προέρχεται από τη Βρετανία και το 20% από την Ευρώπη γενικότερα. Η εταιρεία συμμετέχει με πλειοψηφικό 42% στην αμερικανική καπνοβιομηχανία Reynolds American, ενώ κατέχει και το 30% του ινδικού κολοσσού του κλάδου ITC Limited.

Στα «συν» που πιστώνει ο Collett στις δύο εταιρείες είναι το υψηλό μέρισμα που προσφέρουν, με τη μερισματική απόδοση των τίτλων τους να υπερβαίνει κατά πολύ τις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Diageo έχει μερισματική απόδοση 2,4% ενώ της British American Tobacco προσφέρει 3,8%. Αντίστοιχα, η απόδοση του βρετανικού 10ετους είναι μόλις 1%, ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο αποδίδει 1,5%.Για να μην αναφέρουμε τις αποδόσεις στη Γερμανία και την Ελβετία που βρίσκονται σήμερα… υπό του μηδενός.

Ποια από τις δύο προτιμά;

Ο Collett πιστεύει ότι η British American Tobacco είναι ελαφρώς καλύτερη από την Diageo. Μέχρι πρότινος, η σύσταση που έδινε και για τις δύο εταιρείες ήταν «Πώληση». Μετά την τελευταία αναβάθμιση λόγω, συστήνει «Αγορά» για τη British American Tobacco και «Ουδέτερη» για την Diageo, καθώς η δεύτερη έχει τον κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά από τις νέες εμπορικές συμφωνίες που θα ισχύσουν μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ακόμη πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αγορά τιμώρησε άδικα πολλά «δυνατά χαρτιά» απλώς και μόνο επειδή οι εταιρείες έχουν βρετανική προέλευση, παρατηρεί το CNN Money.

Η μαζική ρευστοποίηση στα χρηματιστήρια έχει ως αποτέλεσμα αρκετές μετοχές να είναι υποτιμημένες στα σημερινά τους επίπεδα, γεγονός που γεννά –τι άλλο– επενδυτικές ευκαιρίες. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος των τροφίμων και ποτών αλλά και καπνού κατατάσσονται στους αμυντικούς, το οποίο σημαίνει ότι αντέχουν τους τριγμούς ενός Brexit λόγω της ανελαστικής ζήτησης για τα προϊόντα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider