Ποιοι κολοσσοί θα εγκαταλείψουν πρώτοι τη Βρετανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι κολοσσοί θα εγκαταλείψουν πρώτοι τη Βρετανία

Τη στρατηγική εξόδου τους από τη Βρετανία σχεδιάζουν μεγάλοι κολοσσοί από τον στον χρηματοοικονομικό κλάδο, και όχι μόνο, στον απόηχο του Brexit, απειλώντας με κατάργηση δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Goldman Sachs και η Vodafone είναι από τις πρώτες πολυεθνικές που ετοιμάζουν τις «βαλίτσες» τους για να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Business Insider.

Σε δηλώσεις του στους Times, ο επικεφαλής του τομέα Επενδυτικής Στρατηγικής της Goldman Sachs Richard Gnodde δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς 6.500 θέσεων εργασίας σε άλλο ευρωπαϊκό κέντρο. «Όλα είναι πιθανά», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής από τη χώρα.

«Αν η Βρετανία χάσει πλήρως το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην Ενιαία Αγορά, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και την έδρα των επιχειρήσεών μας», δήλωσε. Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι τράπεζες με παρουσία στη Βρετανία έχουν αυτόματα το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται και στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως, η Βρετανία είναι πολύ πιθανό να χάσει αυτό το προνόμιο –και μαζί της και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε σε έκθεσή του την Τρίτη ότι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν άμεσα τα εναλλακτικά σχέδιά τους και δεν θα περιμένουν να καθοριστούν οι νέες εμπορικές συμφωνίες.

Η JPMorgan έχει ήδη εξαγγείλει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να μεταφέρει 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας, η HSBC και η Morgan Stanley εκτιμάται ότι θα μεταφέρουν τουλάχιστον 1.000 θέσεις έκαστη και ο κατάλογος των τραπεζικών κολοσσών που ετοιμάζονται να γυρίσουν την πλάτη στη Βρετανία δεν σταματά εδώ.

Στους υπόλοιπους κλάδους, η Vodafone δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι σκέφτεται να πάρει την έδρα της από τη Βρετανία, καθώς «η μεγάλη πλειονότητα των 462 εκατ. πελατών, των 108.000 εργαζομένων και των 15.000 προμηθευτών της βρίσκονται εκτός της χώρας».

«Η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη εταιρειών όπως η Vodafone. Η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, των κεφαλαίων και των αγαθών είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας εταιρείας με δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία στο BBC.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times, εάν ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός μεταφέρει την έδρα τους εκτός βρετανικού εδάφους, αυτό σημαίνει αυτόματα την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μόνο στο Λονδίνο και το Νιούμπουρι, η Vodafone απασχολεί 13.000 εργαζομένους που θα πρέπει να… φτιάξουν βαλίτσες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider