Πόσο χρήσιμο είναι ένα MBA; Τι απαντά ένας δισεκατομμυριούχος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο χρήσιμο είναι ένα MBA; Τι απαντά ένας δισεκατομμυριούχος

Τελικά πόσο χρήσιμο για την επαγγελματική εξέλιξη ενός ατόμου είναι ένα MBA; Ποιος μπορεί να ανέβει στα υψηλότερα «σκαλιά» μιας επιχείρησης, εκείνα της διοίκησής της, χωρίς να κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA);

Την απάντηση έρχεται να δώσει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Tilman Fertitta.

«Ακούστε να σας πω. Ο Θεός μου έδωσε ένα χάρισμα. Μπορώ να αντιλαμβάνομαι τα του επιχειρείν πολύ καλά. Εάν ο Θεός δεν μου είχε δώσει αυτό το χάρισμα και είχα τον διακαή πόθο να γίνω επιχειρηματίας, τότε σίγουρα θα έπρεπε να αποκτήσω MBA», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fertitta Entertainment (ιδιοκτήτης των καζίνο Golden Nugget), σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

Η επιστροφή στα θρανία ωστόσο δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Και αυτό γιατί η απόκτηση ενός MBA συνιστά μια πραγματικά κοστοβόρα απόφαση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία κορυφαία κολέγια στις ΗΠΑ παρέχουν προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων έναντι αδρών… διδάκτρων και δη της τάξης των 60.000 δολαρίων ετησίως.

«Ακόμη κι αν διαθέτει κάποιος μια φυσική ροπή προς το επιχειρείν, δεν μπορεί να αποκτήσει την εμπειρία που απαιτείται για να διαχειριστεί όλα τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον δρόμο ενός CEO. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ένα MBA είναι αναγκαίο», σπεύδει να εξηγήσει ο Tilman Fertitta.

«Μέσα από ένα MBA μπορείς σε μεγάλο βαθμό να γνωρίσεις τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες σου», προσθέτει.

«Εγώ γνωρίζω πολύ καλά πλέον τι μπορώ να κάνω και τι όχι. Σε τι είμαι καλός και σε τι όχι», σχολιάζει ο διάσημος δισεκατομμυριούχος. «Γνωρίζω πως δεν μπορώ να παίξω κανένα μουσικό όργανο. Γνωρίζω πως δεν είμαι σε θέση να αλλάξω ούτε ένα λάστιχο στο αυτοκίνητό μου. Αλλά όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει μια επιχείρηση, μπορώ να το λύσω. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά θα έχω αντιληφθεί τόσο τη φύση του προβλήματος, όσο και τη λύση που απαιτείται», υποστηρίζει.

Ηθικό δίδαγμα; Εάν κάποιος δεν έχει γεννηθεί ως ένα γνήσιο επιχειρηματικό μυαλό, αλλά παρόλα αυτά επιθυμεί να μπει στον μαγικό κόσμο του επιχειρείν, πρέπει να σπεύσει ευθύς αμέσως να αποκτήσει MBA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider