Οδηγός επιβίωσης για… εκκολαπτόμενους CEOs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδηγός επιβίωσης για… εκκολαπτόμενους CEOs

Βρίσκεσαι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο στην καριέρα σου και θέλεις να φτάσεις ακόμη πιο ψηλά; Είσαι manager και ο επόμενός σου στόχος είναι να γίνεις Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας;

Τότε δεν υπάρχει καλύτερος… οδηγός επιβίωσης για εκκολαπτόμενους CEOs από εκείνον που προτείνει το περιοδικό Forbes. Διάβασέ τον και θα καταλάβεις πως δεν αρκεί μόνο η εμπειρία για να ανέβεις στο υψηλότερο σκαλί μιας επιχείρησης.

Πως μπορεί, λοιπόν, να επιβιώσει ένας manager και να επιτύχει την ανέλιξή του στο τιμόνι της εταιρείας στην οποία εργάζεται; Πως μπορούν οι εκκολαπτόμενοι CEOs να εκμεταλλευθούν την πρόκληση ηγεσίας που βρίσκεται μπροστά τους, ώστε να μετεξελιχθεί σε επίσημο γεγονός στο μέλλον;

Το Forbes παρουσιάζει το πιο χρήσιμο εγχειρίδιο κανόνων:

Κανόνας 1ος

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι. Εκείνος που θα έχει αρχίσει από νωρίς να προετοιμάζεται για το μέλλον του, θα είναι και εκείνος που θα μπορεί να πει… την τελευταία λέξη όταν θα έχει ήδη ανέβει το επόμενο σκαλί στην καριέρα του. Πως μπορείς καλύτερα να προετοιμαστείς; Σε πρώτη φάση, κοίτα να εκμεταλλευθείς κάθε εξέλιξη και κάθε ευκαιρία που έρχεται στον δρόμο σου.

Κανόνας 2ος

Μην σε πιάσει πανικός και μη στραφείς στους φίλους σου. Η πίεση της δουλειάς σου δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή από το φιλικό σου περιβάλλον και μπορεί να σε κάνει να εμφανίσεις άσχημη συμπεριφορά. Κόπωση, μπέρδεμα, φόβος και πριν καν το καταλάβεις, θα έχεις κουράσει τόσο πολύ και τους φίλους σου, οι οποίοι θα αδυνατούν να συνεχίσουν να σε στηρίζουν.

Κανόνας 3ος

Να έχεις καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο… για τα πάντα. Οργάνωσε με τέτοιο τρόπο τη στρατηγική σου, ώστε εσύ να είσαι καλυμμένος, ό,τι κι αν συμβεί.

Κανόνας 4ος

Να είσαι δημιουργικός. Διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να επιβιώσεις σε κανέναν επαγγελματικό χώρο. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως όσο είναι managers – και με όνειρο να γίνουν CEOs – δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης. Θεωρούν πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις έρχονται στον δρόμο τους όσο είναι ακόμη managers. Εάν τις ξεπεράσουν, τότε εκτιμούν πως διαθέτουν τα προσόντα για να αναλάβουν την «ηλεκτρική καρέκλα» του CEO. Πολλές φορές οι καταστάσεις δεν εξελίσσονται όπως περιμένεις ή όπως τα έχεις σχεδιάσει. Όταν οι άλλοι σταματούν, έρχεται η δική σου να αναλάβεις δράση. Για αυτό δεν πρέπει να πάψεις να είσαι δημιουργικός. Γιατί μόνο έτσι θα βρεις τον δρόμο που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Κανόνας 5ος

Να γνωρίζεις καλά την ομάδα σου. Μόνο έτσι θα είσαι σε θέση να λάβεις και την υποστήριξη που χρειάζεσαι. Για να επιβιώσει μια ομάδα, χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της ομάδας. Η επιτυχία μιας ομάδας εξαρτάται από το πόσο καλά συνεννοούνται τα μέλη της.

Κανόνας 6ος

Προσπάθησε να μαθαίνεις γρήγορα γιατί σπάνια θα έχεις δεύτερη ευκαιρία. Προσπάθησε να μην κάνεις λάθη, αλλά και αν τα κάνεις, προσπάθησε να τα κάνεις μόνο μια φορά. Καθώς όλοι κάνουν λάθη, προσπάθησε να μαθαίνεις από αυτά, να τα αφήνεις πίσω σου γρήγορα και να προχωράς μπροστά άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider