Ανεβάζει ταχύτητες η Ford για να εντυπωσιάσει τους επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ταχύτητες η Ford για να εντυπωσιάσει τους επενδυτές

Υπάρχει «ασπίδα» προστασίας για την κερδοφορία της, διαβεβαιώνει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, σε μια απόπειρα να καταλαγιάσει τις ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών.

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η Ford δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρα, ακόμη κι αν οι πωλήσεις αυτοκινήτων «βούλιαξαν» κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο.

Η Ford υποχρεώθηκε να προβεί σε διευκρινίσεις για τα οικονομικά της μεγέθη, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα η μετοχή της, στη σκιά των φόβων πως η υποχώρηση των πωλήσεων θα πλήξει την κερδοφορία της.

Να σημειωθεί εδώ πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε το 2015 προ φόρων κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα ύψους 10,8 δισ. δολαρίων. Κι όμως η Ford, στα μάτια επενδυτών και αναλυτών, παραμένει ακόμη ευάλωτη και κανείς δεν θέλει να τη δει να βιώνει ξανά την «εμπειρία θανάτου» που βίωσε πριν από επτά χρόνια, όταν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο σε εργοστάσιά της, να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και να βάλει υποθήκη σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να λάβει δάνεια – ανάσες που της εξασφάλισαν τη συνέχιση της επιβίωσής της.

«Είμαστε μια πολύ διαφορετική εταιρεία σήμερα…», διαβεβαιώνει ο οικονομικός διευθυντής της Ford, Bob Shanks, σε πρόσφατη συνάντησή του με αναλυτές και επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

«Η Ford θα μπορούσε να θωρακίσει την κερδοφορία της, ακόμη κι αν οι πωλήσεις υποχωρήσουν στα επίπεδα των 11 εκατομμυρίων, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 37% έναντι των πωλήσεων – ρεκόρ των 17,5 εκατομμυρίων που κατέγραψε πέρυσι», εξηγεί ο Shanks.

Όπως προσθέτει, με τη μείωση του κόστους, την παραγωγή ισχυρότερων προϊόντων και την τόνωση του ισολογισμού της, η Ford δεν θα περάσει σε ζημιές, ακόμη κι αν οι πωλήσεις υποχωρήσουν σε ποσοστό 30-37%.

«Η κερδοφορία της Ford δεν θα απειληθεί, ούτε κι αν τα έσοδα καταγράψουν μια πτώση της τάξης του 2%», πρόσθεσε, για να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, εάν οι συνθήκες στην αγορά επιδεινωθούν περαιτέρω, τότε η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε περιορισμό του λειτουργικού της κόστους κατά 3 δισ. δολάρια.

«Η παραγωγή μας μπορεί να αναπροσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μάλιστα πολύ γρήγορα», επισημαίνει, μάλιστα, ο Shanks.

Σε μια ακόμη προσπάθεια να πείσει για το πόσο περισσότερο ευέλικτη είναι σήμερα η Ford, ο οικονομικός της διευθυντής εξηγεί ένα προς ένα τα βήματα που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι μπορεί, με κάθε τρόπο, να αναπροσαρμόσει την παραγωγή της.

Ενδεικτικό είναι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε περικοπές σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας σε ένα από τα εργοστάσιά της στο Michigan. Ταυτόχρονα, ορισμένα από τα πιο ακριβά της μοντέλα έχει αποφασίσει να τα παράγει εκτός αμερικανικού εδάφους, ήτοι στο Μεξικό, εκεί που το εργατικό κόστος είναι πολύ πιο φθηνό.

Παρά τα μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας που λαμβάνει, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη μερισματική της πολιτική, αλλά και να συνεχίσει να επενδύει στην παραγωγή νέων μοντέλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider