Στην ηλεκτροκίνηση επενδύονται τα πρόστιμα της VW από το dieselgate

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην ηλεκτροκίνηση επενδύονται τα πρόστιμα της VW από το dieselgate

Η VW καλείται να πληρώσει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ λόγω του σκανδάλου παραποίησης των εκπομπών ρύπων σε ντιζελοκίνητα μοντέλα της. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα επενδυθεί στην ανάπτυξη οικολογικών τρόπων μετακίνησης με βάση τους σχεδιασμούς κάθε αμερικανικής πολιτείας.

Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από ένα ειδικό ταμείο περιβάλλοντος, στο οποίο θα διοχετευθούν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα πρόστιμα της Volkswagen εξαιτίας της υπόθεσης dieselgate. Κάθε αμερικανική πολιτεία θα λάβει σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ‘’Welt am Sonntag’’ από οκτώ έως 423 εκατομμύρια δολάρια.

Ήδη έχουν υποβάλλει 22 αμερικανικές πολιτείες σχέδια για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, ενώ άλλες 20 βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας των δικών τους προτάσεων. Η Καλιφόρνια για παράδειγμα, που θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από το ταμείο (423 εκατ. δολάρια) σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές των οχημάτων, που χρησιμοποιούνται σε σιδηροδρομικούς κόμβους για τη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων και άλλων αγαθών..

Η πολιτεία της Τζόρτζια σκοπεύει να αγοράσει ηλεκτρικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις των επιβατών στο αεροδρόμιο της Ατλάντα.

Το Βερμόντ επιθυμεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για τα σχολικά λεωφορεία και τις μεταφορές.

Η Ουάσινγκτον θα αγοράσει απορριμματοφόρα οχήματα μηδενικών ρύπων και θα επιδοτήσει κατοίκους και επιχειρήσεις, για την αντιρρυπαντική αναβάθμιση των οχημάτων τους.

Πάντως, σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες έχουν προκύψει έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες σχετικά με την αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων της VW, οπότε καθυστερούν οι δικοί τους σχεδιασμοί. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων για το Τέξας, τη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη, που έχουν λαμβάνειν αντίστοιχα 209,4, 166,3 και 127,7 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτιμάται, ότι ο όμιλος Volkswagen θα πληρώσει στις ΗΠΑ πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμα και αποζημιώσεις ως επανορθώσεις για το σκάνδαλο dieselgate.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider