Τελευταία ευκαιρία για τα ανασφάλιστα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελευταία ευκαιρία για τα ανασφάλιστα

Προθεσμία μερικών ωρών έχουν σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς οι κάτοχοι ΙΧ να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, καθώς σήμερα ή αύριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εντοπισμός των ανασφάλιστων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για «παράθυρο ευκαιρίας» για όσους έχουν ανασφάλιστο όχημα να γλιτώσουν το πρόστιμο αν σπεύσουν να ασφαλίσουν σήμερα τα οχήματά τους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνοντας ότι Δευτέρα και Τρίτη τα στοιχεία της ΑΑΔΕ θα διασταυρωθούν με αυτά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το νέο «σαφάρι» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε προαναγγελθεί με αποτέλεσμα τα ασφαλισμένα ΙΧ να αυξηθούν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η Ένωση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΕΑΕΕ) εκτιμά πως ο αριθμός των ανασφάλιστων παραμένει ακόμη υψηλός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ Δημήτρη Ζορμπά τα ασφαλισμένα οχήματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 100.000 το πρώτο τετράμηνο του 2018, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 385.000 οχήματα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Ο φόβος του προστίμου πάντως φαίνεται ότι λειτουργεί μάλλον προσωρινά. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ τους πρώτους μήνες μετά από τον Ιούνιο του 2017 όπου έγινε η πρώτη διασταύρωση, αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκατ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Όμως στα τέλη Μαρτίου σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Ζορμπάς και παρά την αύξηση που καταγράφηκε το τελευταίο τετράμηνο τα ασφαλισμένα οχήματα μόλις που ξεπερνούν τα 6,1 εκατομμύρια.

Η ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει πως μετά τις 31 Μαρτίου 2018 θα προχωρούσε σε νέο έλεγχο, δίνοντας ουσιαστικά άτυπη προθεσμία στους ιδιοκτήτες ΙΧ να ασφαλίσουν τα οχήματά τους για να γλυτώσουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ανακοινώσει πως θα διενεργεί ελέγχους δύο φορές τον χρόνο σε ημερομηνίες που δεν θα ανακοινώνονται.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων που θα εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν χρηματικά πρόστιμα ύψους 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider