Το Brexit πλήττει τις ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit πλήττει τις ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων

Με μειωμένες κατά 5,3% πωλήσεις έκλεισε ο Μάρτιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης στο Ενωμένο Βασίλειο αλλά και την ελαφριά υποχώρηση της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις παρουσιάζουν ακόμα θετικό πρόσημο 0,7%, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος έκλεισαν με αύξηση 7,1 και 4,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.

Και στο τρίμηνο όμως, η βρετανική αγορά παρουσίασε μεγάλη μείωση 12,1%, κυρίως λόγω της ανησυχίας για το Brexit και των μέτρων της κυβέρνησης για τα αυτοκίνητα diesel. Έτσι, όντας μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, επηρεάζει σημαντικά το μέσο όρο. Μικρή μείωση στο τρίμηνο, της τάξης του 1,5%, παρουσίασε επίσης και η ιταλική αγορά.

Στον αντίποδα, η αγορά στη χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο σε επίπεδο τριμήνου, κατά 26,9%, όσο και σε επίπεδο μήνα, καθώς το Μάρτιο ήταν αυξημένη κατά 17,1%. Από την άλλη πλευρά, ο όγκος των ταξινομήσεων στη χώρα μας παραμένει μικρός με αποτέλεσμα να επηρεάζει ελάχιστα τον ευρωπαϊκό μέσο όσο.

Πρωταθλήτρια στις συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη παραμένει παραδοσιακά η VW, ενώ στη χώρα μας η Toyota, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει θρονιαστεί για τα καλά στην πρώτη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider