Συνεχίζεται η κούρσα πωλήσεων των SUV

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η κούρσα πωλήσεων των SUV

Το Φεβρουάριο του 2018, ένα στα τρία αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη ήταν SUV. Το σύνολο των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 4,2%, η αύξηση ωστόσο της κατηγορίας των SUV –ανεξαρτήτως μεγέθους- έφτασε στο 24,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017.

Από τις κατηγορίες των SUV, τα πιο δημοφιλή είναι τα μικρά –Β κατηγορίας- και τα συμπαγή –C κατηγορίας. Μια μικρή μείωση παρουσιάστηκε στην κατηγορία των μεγάλων και πολυτελών SUV, όχι όμως τόσο σημαντική ώστε να ανακόψει τη συνολική πορεία.

Από τους κατασκευαστές, στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας βρίσκονται η Renault – Nissan, ενώ ένα δυνατό ράλι το Φεβρουάριο πραγματοποίησε η PSA (Peugeot – Citroen-DS-Opel) κυρίως με τη μεγάλη αύξηση στις ταξινομήσεις των Peugeot 3008, 5008 και του Citroen C3 Aircross.

Συνολικά τα SUV όλων των κατηγοριών αντιστοιχούν στο 33,2% των ταξινομήσεων της ευρωπαϊκής αγοράς το Φεβρουάριο του 2018, ενώ ακολουθούν οι κατηγορίες των μικρών αυτοκινήτων πόλης (B), με μερίδιο 20,6% και των μικρών – μεσαίων (C) με μερίδιο 18,6%. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα SUV «κλέβουν» μερίδια από όλες τις συμβατικές κατηγορίες οχημάτων, καθώς είναι η μόνη που παρουσιάζει άνοδο με τις υπόλοιπες να χάνουν έδαφος σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2017, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στον πίνακα που ακολουθεί.

Με τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα και «είδη» SUV, η αυξητική τάση της κατηγορίας αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, ίσως όχι με την ίδια ένταση λόγω της ήδη μεγάλης διείσδυσης. Δίχως αμφιβολία όμως τα SUV όλων των κατηγοριών ήρθαν για να μείνουν στην αγορά και φαίνεται να απειλούν την ίδια την ύπαρξη των συμβατικών κατηγοριών αυτοκινήτων.

Ειδικά στις κατηγορίες B και C, μοντέλα όπως το C3 ή το C4 Cactus που ανήκουν στα συμβατικά πεντάθυρα συνδυάζουν ήδη χαρακτηριστικά SUV, με υπερυψωμένο αμάξωμα, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και συστήματα πρόσφυσης που δίνουν τη δυνατότητα κίνησης διαφόρους τύπους εδαφών, παρά τη μετάδοση μόνο στους δύο τροχούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.