Έρχονται μέτρα αύξησης της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται μέτρα αύξησης της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου των καυσίμων, των δικτύων και της αυτοκινητοβιομηχανίας διεξάγεται στην Αίγλη Ζαππείου το συνέδριο «1st EcoMobility Conference» που διοργανώνεται από το insider.gr και την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE).

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο διευθυντής του insider.gr, Δημήτρης Πεφάνης, σημείωσε ότι η ηλεκτροκίνηση και η αεριοκίνηση έρχονται στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα, προσθέτοντας ότι «το όνειρό μας είναι στο 15o ΕcoMobility Conference να είμαστε όλοι με ένα αυτοκίνητο το οποίο να κινείται με φυσικό αέριο ή να είναι ηλεκτροκίνητο».

Ο πρόεδρος της HAEE, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, σημείωσε ότι «η οικολογική μετακίνηση και οι βιώσιμες μεταφορές πρέπει να γίνουν θεσμός και σε αυτό θα συμβάλουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου όπως είναι η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η Voskwagen, η Εθνική Τράπεζα, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ κλπ».

Νέα μέτρα για την αύξηση της χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές εξετάζει το υπουργείο Υποδομών θέλοντας να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2018 σχετική μελέτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θάνος Βούρδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου που παρουσίασε ο κ. Βούρδας, τα οχήματα σε κυκλοφορία στην Ελλάδα αριθμούνται περίπου στα 8.070.000. Πάνω από το 40% των οχημάτων αυτών είναι παλιάς τεχνολογίας, με άδεια κυκλοφορίας άνω των 17 ετών, δηλαδή πριν το 2000. Το 86% του συνόλου των εν κυκλοφορία οχημάτων στη χώρα κάνουν χρήση κάποιου είδους βενζίνης (απλή ή αμόλυβδη/καταλυτικό), ενώ το 13,3% του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων κάνουν χρήση πετρελαίου.

«Στην Ελλάδα η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές είναι πολύ περιορισμένη και καταλαμβάνει το 6,7% των καυσίμων που καταναλώθηκαν στις μεταφορές το 2015. Αντίστοιχα, μόλις το 0,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στις μεταφορές και κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο» τόνισε ο κ. Βούρδας, παρουσιάζοντας μια σειρά μέτρων που παίρνει το υπουργείο στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της υγραεριοκίνησης αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider