Tρεις λόγοι που αγοράζουμε πάλι αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tρεις λόγοι που αγοράζουμε πάλι αυτοκίνητα

Οι δύο πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους επιβεβαίωσαν τη δυναμική άνοδο της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 ταξινομήθηκαν 15.723 καινούρια Ι.Χ. έναντι 11.652 πέρυσι, δηλαδή είχαμε μία αύξηση 34,9%, η οποία –αν συνεχιστεί- θα μας δώσει ένα ετήσιο νούμερο άνω των 110.000 πωλήσεων. Σίγουρα βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χρυσής δεκαετίας 2000 – 2010 με περίπου 270.000 ταξινομήσεις τον χρόνο, αλλά και αισθητά ψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό των 58.000 πωλήσεων πριν μία τριετία.

Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου δεν ήρθε ξαφνικά, αλλά οφείλεται σε τρεις συγκεκριμένους λόγους.

  1. Το αυτοκίνητο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και ως τέτοιο χρειάζεται αντικατάσταση, όταν το πάρουν τα χρόνια. Σκεφτείτε, ότι το 2004 άγγιξαν οι πωλήσεις καινούριων Ι.Χ. το –εξωπραγματικά για τα σημερινά δεδομένα- όριο των 300.000 ταξινομήσεων. Αναλογιστείτε όμως επίσης, ότι το ολοκαίνουριο αμάξι του 2004 κλείνει εφέτος 14 χρόνια λειτουργίας και αρχίζει να ζητάει χρήματα για επισκευές και συντήρηση, εμφανίζει τσιμπημένη κατανάλωση (τότε δεν κυκλοφορούσαν επί της ουσίας πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.) και γενικότερα έχει γίνει ασύμφορο στον κάτοχό του. Αρα ψάχνει να βρει τρόπο να το αντικαταστήσει με ένα καινούριο, γι’ αυτό εξάλλου βλέπουμε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια σημαντική αύξηση στις λιανικές πωλήσεις προς ιδιώτες, ενώ μέχρι πρόσφατα η ατμομηχανή της αγοράς αυτοκινήτου ήταν τα εταιρικά leasing.
  2. Μία άλλη θετική εξέλιξη έχει να κάνει με τις τράπεζες, οι οποίες αρχίζουν πλέον να χρηματοδοτούν σε κάποιο σοβαρό ποσοστό την αγορά ενός καινούριου Ι.Χ. Πριν την κρίση, οι 8 στις 10 πωλήσεις αυτοκινήτων γίνονταν με τραπεζική χρηματοδότηση, μέσα στην κρίση έπρεπε να είσαι ο Λάτσης ή ο Βαρδινογιάννης, για να εγκριθεί ένα τέτοιο δάνειο. Τώρα φτάσαμε σε ένα ποσοστό γύρω στο 50%, δηλαδή εγκρίνεται περίπου ένα στα δύο αιτήματα χρηματοδότησης, κάτι που έχει δώσει εκ νέου ώθηση στην αγορά. Η τάση μάλιστα είναι ανοδική, οπότε μπορούμε να ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερα νούμερα.
  3. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά στην Ελλάδα. Αρα θα συνεχιστεί η ζήτηση για καινούρια επιβατηγά μοντέλα από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων (Rent A Car), που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των εταιρικών πωλήσεων αυτοκινήτων στην πατρίδα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider