Το πιο μικρό και σημαντικό SUV της Lexus (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πιο μικρό και σημαντικό SUV της Lexus (pics & vid)

Το τρίτο κατά σειρά crossover μοντέλο στη γκάμα της παρουσίασε η Lexus, με την ονομασία UX. Η παγκόσμια πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε στη διεθνή έκθεση της Γενεύης και το εντυπωσιακό αισθητικά μοντέλο έρχεται να καλύψει το κενό κάτω από το κορυφαίο RX και το NX, τοποθετούμενο στην κατηγορία C των συμπαγών μοντέλων πολυτελείας.

Η σημαντικότητα του UX έγκειται στο γεγονός ότι βασίζεται στο νέο πλαίσιο της Lexus με την ονομασία GA-C το οποίο μπορεί να υποστηρίξει τόσο συμβατικά, όσο και υβριδικά ή ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Με μήκος 4,495 μέτρα και πλάτος 1,52, το UX προσφέρει άνετους χώρους για πέντε επιβάτες και αποσκευές, παραμένοντας συμπαγές σε διαστάσεις για χρήση και εντός πόλης.

Το μοντέλο θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, μια υβριδική με τον κωδικό 250h και μια με συμβατικό κινητήρα και τον κωδικό 200. Η πρώτη θα διαθέτει δίλιτρο κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ή δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, ανάλογα αν επιλέξει κανείς την δικίνητη ή την τετρακίνητη εκδοχή αντίστοιχα. Η συνδυασμένη ισχύς θα φτάνει στους 180 ίππους και η ενέργεια στις μπαταρίες των ηλεκτρικών κινητήρων θα εξασφαλίζεται τόσο από το φρενάρισμα, όσο και από τη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για έκδοση με εξωτερική φόρτιση –plug in hybrid δηλαδή- η Lexus δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό.

Η συμβατική έκδοση του UX θα διαθέτει επίσης δίλιτρο κινητήρα νέας γενιάς με μεγάλη θερμοδυναμική απόδοση που θα φτάνει το 40%, την ισχύ του οποίου δεν ανακοίνωσε η Lexus. Όπως και το υβριδικό, έτσι και το συμβατικό UX200 θα προσφέρεται με αυτόματο κιβώτιο CVT, νέας τεχνολογίας με τις πρώτες σχέσεις να «κλειδώνουν» για αίσθηση επιτάχυνσης όπως με ένα συμβατικό αυτόματο κιβώτιο.

Στην ανάρτηση του νέου UX χρησιμοποιείται μια διάταξη γονάτων McPherson εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω, με έμφαση στη δυναμική συμπεριφορά, χωρίς όμως να συμβιβάζεται η άνεση. Αισθητικά το μοντέλο ακολουθεί τη λογική των μεγαλύτερων NX και RX, ωστόσο στον τομέα της αεροδυναμικής έχουν γίνει μεγάλα βήματα, με όλα τα εξωτερικά στοιχεία του αμαξώματος, ακόμα και τα φώτα, να συμβάλλουν στη βελτίωση του αεροδυναμικού συντελεστή και στην καλύτερη ψύξη κινητήρα και φρένων.

Το εσωτερικό διαθέτει υλικά κορυφαίας ποιότητας και αφαιρετική σχεδίαση, ενώ το ταμπλό είναι στραμμένο προς τον οδηγό και εξόχως εργονομικό. Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός και μια μεγάλη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό παίζει το ρόλο του κέντρου ελέγχου όλων των συστημάτων. Σε επίπεδο ασφάλειας, το UX διαθέτει συστήματα αυτόματης πέδησης, διατήρησης της λωρίδας και αυτόματης στάθμευσης, μαζί με πολλά ακόμα συμπληρωματικά στοιχεία υποβοήθησης της οδήγησης.

Τα κόστος του μοντέλου δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστό, στη χώρα μας ωστόσο υπολογίζουμε οι βασικές υβριδικές εκδόσεις –οι οποίες θα είναι και οι φθηνότερες λόγω μικρότερης επιβάρυνσης στο τέλος ταξινόμησης- να ξεκινούν λίγο πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Το πιο μικρό και σημαντικό SUV της Lexus (pics & vid)
Το πιο μικρό και σημαντικό SUV της Lexus (pics & vid)
Το πιο μικρό και σημαντικό SUV της Lexus (pics & vid)
Το πιο μικρό και σημαντικό SUV της Lexus (pics & vid)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider