Η Tesla σχεδιάζει και την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Tesla σχεδιάζει και την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Η έλευση της Tesla στη χώρα μας, με την επωνυμία Tesla Greece, που ισχύει από τη δημοσίευση της ίδρυσής της στο Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στις 22 Φεβρουαρίου 2018, δημιούργησε αισιοδοξία στον επιχειρηματικό και επιστημονικό κλάδο αλλά και πολλά ερωτηματικά. Ήρθε μόνο για ερευνητικούς σκοπούς; Θα εισάγει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα στην Ελλάδα; Μήπως μπορεί και να τα κατασκευάσει κιόλας;

Την απάντηση σε όλα τα παραπάνω λογικά ερωτήματα, δίνει πολύ ξεκάθαρα η περίληψη του καταστατικού της εταιρείας που κατατέθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η Tesla Greece έχει ως πρωταρχικό σκοπό «την προαγωγή της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογίας στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας». Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος.

Όπως βλέπουμε στη συνέχεια, επόμενος σκοπός της εταιρείας είναι «Η παραγωγή, εισαγωγή, διανομή, πώληση, επισκευή, διατήρηση και επιδιόρθωση των ηλεκτρικών οχημάτων». Επίσης, το ίδιο καταγράφει ως σκοπό για τα συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας. Στους σκοπούς της Tesla Greece βλέπουμε επίσης την εκπόνηση τεχνικών και τεχνοοικονομικών μελετών, τις επενδύσεις σε άλλες εταιρείες ανάλογου σκοπού, τη διαχείριση της ακίνητης και κινητής περιουσίας της και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων.

Με τη μορφή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.), η Tesla Greece ιδρύθηκε με αρχικό κεφάλαιο 740.000 ευρώ και ο μοναδικός της εταίρος είναι η Tesla International B.V., δηλαδή το ευρωπαϊκό παράρτημα της αμερικανικής Tesla στην Ολλανδία. Διαχειριστής της εταιρείας έχει οριστεί ο Στέφαν Γουίλιαμ Βέρκμαν, οικονομικός διευθυντής της Tesla International B.V.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι παρότι η Tesla ξεκινά με μικρά βήματα στη χώρα μας, οι στόχοι της δεν περιορίζονται μόνο στην έρευνα, αλλά «βλέπει» και την πιθανότητα τόσο της εισαγωγής, όσο και της κατασκευής των διάσημων ηλεκτρικών της αυτοκινήτων στη χώρα μας. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι μια ώριμη αγορά για αυτού του είδους τα αυτοκίνητα ακόμα, ωστόσο εδώ ο ιδρυτής της Tesla, ο πρωτοπόρος Έλον Μασκ, διαπίστωσε ότι υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια κοιτίδα τόσο ερευνητικού, όσο και παραγωγικού έργου.

Το παραπάνω γεγονός δίνει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην έλευση της Tesla στην Ελλάδα, καθώς για την επίτευξη των σκοπών της, πέραν της απασχόλησης Ελλήνων επιστημόνων, θα συμπράξει με άλλες εταιρείες, θα ιδρύσει νέες και θα προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, η παρουσία στη χώρα μας της Tesla προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει θελκτικά προς πολλές ακόμα εταιρείες καινοτομίας, δημιουργώντας ένα ρεύμα επενδύσεων που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Επίσης κινητοποίησε ήδη και εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις καθώς, από το διεθνές οικονομικό forum των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον Έλον Μασκ, με την οποία καλωσορίζει την επένδυση της εταιρείας του στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα του προτείνει την παραχώρηση δωρεάν για 10 χρόνια του εργοστασίου που διατηρεί ο όμιλος στην Κόρινθο, για το ερευνητικό ή παραγωγικό έργο της Tesla Greece.

Η Tesla σχεδιάζει και την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider