Tesla: Ούτε ένα δολάριο στον CEO Έλον Μασκ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tesla: Ούτε ένα δολάριο στον CEO Έλον Μασκ

Οι τελευταίες καθυστερήσεις στην παραγωγή του πολυαναμενόμενου μοντέλου της Tesla, του 3, φαίνεται ότι ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής των μετόχων της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή, προκαταβολές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν δοθεί από πελάτες εδώ και δύο χρόνια, υπάρχει πιθανότητα να αρχίσουν να αποτελούν αντικείμενο διαμάχης.

Ο ιδρυτής της εταιρείας και μεγαλομέτοχος με ποσοστό 20%, ο Έλον Μασκ, ήταν πάντα πολύ αισιόδοξος με τα σχέδια της εταιρείας του, ποτέ όμως στην ανάπτυξη και στην παραγωγή ενός νέου μοντέλου δεν κατάφερε να σταθεί συνεπής στις ημερομηνίες παραγωγής ή ακόμα και στο κόστος που ανακοίνωνε. Το γεγονός των πρωτοποριακών χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων της Tesla δεν αποτελεί πάντα δικαιολογία, ειδικά σε μια αγορά, αυτή των ηλεκτρικών οχημάτων, που πλέον αρχίζει να γίνεται αντικείμενο ανταγωνισμού των κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και ως γνωστόν, όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν οι βάτραχοι.

Πριν λοιπόν βρεθούν στη δύσκολη θέση να «κατεβάσουν» ρολά και με δεδομένο ότι έχουν επενδύσει δις στην Tesla, οι μέτοχοι με ανακοίνωσή τους «τραβούν το αυτί» του CEOκαι ιδρυτή της εταιρείας, παίρνοντας την απόφαση να σταματήσει κάθε πληρωμή σε αυτόν, υπό τη μορφή δικαιωμάτων αγοράς μετοχών και μετρητών, αν πρώτα δεν καλυφθούν οι στόχοι της μάρκας. Αυτοί είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της στα 100 εκ. δολάρια -από 60 σήμερα- και η σταδιακή αποτίμησή της στο μέλλον στα 650 εκ. δολάρια, με ρυθμό αύξησης 50 εκ. δολάρια το έτος.

Επίσης το διοικητικό συμβούλιο της Tesla, με την ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, έβαλε τέλος στις φήμες των τελευταίων εβδομάδων ότι ο Μασκ πιθανώς θα αποχωρούσε από την διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει την ευχέρεια αν το επιθυμεί να ορίσει άλλο διευθύνοντα σύμβουλο, όχι όμως να αποχωρήσει εντελώς από το διοικητικό συμβούλιο και τις θέσεις ευθύνης που σήμερα κατέχει.

Ο συνήθως λαλίστατος στα social media Έλον Μασκ δεν έκανε τις συνήθεις κουβέντες του για το θέμα της ανακοίνωσης, μίλησε όμως στους Ν.Υ. Times, επιβεβαιώνοντας το δεκαετές πλάνο και το γεγονός ότι αν δεν πιαστούν οι στόχοι δεν θα πάρει ούτε σεντ. Την ίδια ώρα όμως δήλωσε πως είναι πεπεισμένος «ότι η αξία της Tesla μπορεί σε αυτό το διάστημα να φτάσει όχι μόνο τα 650 εκατομμύρια, αλλά το ένα τρις δολάρια». Να δούμε αν αυτή θα είναι μια ακόμα από τις μεγαλεπήβολες προβλέψεις του που δεν εμπεδώνονται, ή μια πραγματικότητα που θα τον κάνει ακόμα πλουσιότερο από ήδη ζάπλουτο.

Tesla: Ούτε ένα δολάριο στον CEO Έλον Μασκ
Tesla: Ούτε ένα δολάριο στον CEO Έλον Μασκ
Tesla: Ούτε ένα δολάριο στον CEO Έλον Μασκ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider