Το 2025 τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν οδηγό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2025 τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν οδηγό

Η Mercedes ταξιδεύει σε πέντε ηπείρους, όπου διαπιστώνει τεράστιες διαφορές κυκλοφοριακών συνθηκών και «παγίδες» για τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα. Τα αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους είναι ήδη μια πραγματικότητα σε πειραματικό επίπεδο, ενώ πολλές λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης έχουν ήδη έρθει στην παραγωγή. Από το 2025 και μετά, ααναμένονται τα πλήρως αυτόνομα κινούμενα οχήματα παραγωγής. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους δεν είναι εύκολη, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Η βαθιά κατανόηση των κυκλοφοριακών συνθηκών σε κάθε χώρα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο δρόμο για αυτόνομη οδήγηση. Αυτό δείχνει το πρόγραμμα Mercedes-Benz Intelligent World Drive, το οποίο κατέληξε στις αρχές του 2018 στο Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας, μετά από πέντε μήνες συνεχούς κυκλοφορίας σε πέντε διαφορετικές ηπείρου.

Ένα πειραματικό, αυτόνομα κινούμενα όχημα με βάση την S-C lass ολοκλήρωσε ένα δύσκολο ταξίδι μελέτης προκειμένου να «μάθει» τις αυτοματοποιημένες δοκιμές κίνησης σε πραγματική κυκλοφορία. Από τις διαβάσεις ζέβρας στους κινέζικούς αυτοκινητόδρομους, τη δυνατότητα να στρίβεις δεξιά από την αριστερή λωρίδα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, την κυκλοφορία πεζών σε κάθε είδους δρόμους στη Νότια Αφρική ή την απαραίτητη στάση όλων των οχημάτων, ακόμα και των αντίθετα κινούμενων, όταν ένα σχολικό λεωφορείο αφήνει μαθητές στις ΗΠΑ , οι S-Class αντιμετώπισαν άγνωστες και ιδιαίτερες προκλήσεις που θα επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά οδήγησης των μελλοντικών αυτόνομων οχημάτων.

Τα αυτοματοποιημένα και αυτόνομα οχήματα πρέπει να γνωρίζουν τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και να τα κατανοούν στο αντίστοιχο περιβάλλον, ώστε να είναι σε θέση να πάρουν τις σωστές αποφάσεις οδήγησης.

Το Intelligent World Drive υπογραμμίζει επίσης πόσο σημαντική είναι η διεθνής εναρμόνιση του νομικού πλαισίου για την αυτοματοποιημένη και αυτόνομη οδήγηση αλλά και η δημιουργία ενιαίας υποδομής σε όλο τον κόσμο, ιδίως όσον αφορά το σχήμα και το χρώμα των διαχωριστικών λωρίδων και τα σήματα κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας τους προγράμματος ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης στης Mercedes – Benz, ο Όλα Καλένιους, «το Intelligent World Drive καθιστά σαφές ότι η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί παγκόσμια ενοποιημένες πρακτικές. Τα αυτοματοποιημένα και αυτόνομα οχήματα χρειάζονται στοιχεία από την πραγματική οδική κυκλοφορία για να κατανοήσουν τις καταστάσεις στο δρόμο και να προετοιμαστούν για διαφορετικά σενάρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider