5 προσιτά μοντέλα, αντί βενζίνης και diesel (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
5 προσιτά μοντέλα, αντί βενζίνης και diesel (pics)

Ηλεκτρικά, υβριδικά, με υγραέριο (LPG) ή φυσικό αέριο (CNG), τα αυτοκίνητα που σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια αποτελούν τις πιο οικονομικές λύσεις για όσους πραγματοποιούν πολλά χιλιόμετρα και επιθυμούν το χαμηλότερο κόστος χρήσης, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι τα μόνα στην ελληνική αγορά, είναι όμως τα πιο προσιτά και γι’ αυτό τα κατατάξαμε όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με βάση το κόστος τους.

  1. Fiat Punto 1.4 POP LPG

Δεν αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή supermini, ενώ και ο κινητήρας του είναι ατμοσφαιρικός με μόλις 77 ίππους ισχύος. Με κόστος όμως 12.200 ευρώ, μάλλον μπορείς να παραβλέψεις όλα τα παραπάνω. Βλέπετε η τιμή λίτρου του υγραερίου είναι στα 0,7 ευρώ, όταν της βενζίνης ξεπερνά τα 1,4 ευρώ. Με μόλις χίλια ευρώ περισσότερα, υπάρχει και έκδοση με φυσικό αέριο (CNG), ακόμα πιο οικονομική σε κατανάλωση.

  1. Skoda CITIGO Active 1.0 CNG

Το πιο προσιτό μοντέλο της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο, στην αναβαθμισμένη του εκδοχή, διαθέτει κινητήρα του λίτρου με απόδοση 68 ίππων. Μπορεί το κόστος του φυσικού αερίου να είναι λίγο μεγαλύτερο του υγραερίου, αλλά η κατανάλωση, 4,5 κιλά/100 χλμ., το καθιστά εξαιρετικά οικονομικό. Το ίδιο και το κόστος του, που δεν ξεπερνά τα 12.300 ευρώ. Επίσης ο κινητήρας εκκινεί απευθείας με φυσικό αέριο -ενώ με το υγραέριο ξεκινά πάντα με βενζίνη ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας.

  1. Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Το «εναλλακτικό» μοντέλο της ελληνικής αγοράς με την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Οι λόγοι δεν θέλουν και πολύ ανάλυση. Κοστίζει 15.890 ευρώ, αποδίδει 100 ίππους, είναι αυτόματο, χάρη στην υποβοήθηση του ηλεκτρικού κινητήρα έχει μέση κατανάλωση μόλις 3,3 λίτρα/100 χλμ., εκπέμπει CO2 75 γρ./χλμ., δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και έχει 6 χρόνια ή 180.000 χιλιόμετρα εγγύηση, Ειδικά δε για τις μπαταρίες, αυτή επεκτείνεται στα 10 έτη.

  1. VW e-up!

Το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς, χάρη στο ειδικό πρόγραμμα επιδότησης από την Protergia, κοστίζει 19.950 ευρώ. Το e-up! έχει αυτονομία 160 χιλιόμετρα, ισχύ 82 ίππων και τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Για κόστος ρεύματος υπολογίστε περίπου 2,5 ευρώ/100 χλμ., κάτι που το καθιστά πρωταθλητή οικονομίας. Ειδικά για χρήση μέσα στην πόλη, όπου μπορούν να βρεθούν και αρκετά σημεία δημόσιας φόρτισης, αποτελεί ουσιαστική εναλλακτική.

  1. Seat Leon 1.4 TGi CNG

Και μια οικογενειακή λύση, στο πολύ λογικό κόστος των 18.395 ευρώ, με την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση των 4,0 κιλών/100 χλμ. φυσικού αερίου. Μάλιστα εδώ ο turbo TSi κινητήρας αποδίδει ισχύ 110 ίππων και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις. Πλέον, με αρκετά πρατήρια φυσικού αερίου στην Αττική και επαρκή σε όλο τον οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, αξίζει κανείς να εντάξει το φυσικό αέριο στις επιλογές του, έστω και αν δεν πρόκειται να κινείται αποκλειστικά στην πόλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider