Πέντε SUV που κοντράρουν τα supercars

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε SUV που κοντράρουν τα supercars

Ο όρος Sport Utility Vehicle γεννήθηκε στις ΗΠΑ για να περιγράψει τα βασισμένα σε ημιφορτηγά της εποχής επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα κίνησης επί παντός εδάφους, τετρακίνητα ή μη. Η ελεύθερη μετάφραση του όρου σε «οχήματα ελεύθερου χρόνου» είναι αρκετά επιτυχής, ωστόσο πλέον τα SUV, ή crossover όπως επίσης έχουν επικρατήσει να ονομάζονται, τείνουν σχεδόν να εκθρονίσουν τα συμβατικά με την τεράστια επιτυχία τους και το εύρος των μεγεθών στα οποία παράγονται.

Η τεράστια εμπορική επιτυχία των SUV ειδικά στο δεύτερο μισό της πρώτης δεκαετίας της χιλιετίας, οδήγησε ακόμα και κατασκευαστές αμιγώς σπορ ή πολυτελών αυτοκινήτων να ενδώσουν στην παραγωγή ενός οχήματος του είδους. Πρωτοπόρος η Porsche, έδειξε το δρόμο της επιτυχίας στη Maserati και τη Lamborghini –ενώ οι τελευταίες δηλώσεις του Μαρκιόνε, CEO της FCA, δείχνουν ότι ακολουθεί και η Ferrari. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των πωλήσεων των πανάκριβων Range Rover και Jeep Grand Cherokee, οδήγησε τις Bentley και Rolls Royce να παρουσιάσουν τις Bentayga και Cullinan –με τη δεύτερη να αναμένεται το 2018.

Από την εμπλοκή των κατασκευαστών sport και supersport αυτοκινήτων στη σχεδίαση και εξέλιξη SUV, προέκυψε ένα νέο είδος, μια κατηγορία με εξωπραγματικές για αυτοκίνητα παντός εδάφους επιδόσεις. Το χορό άνοιξε η Porsche Cayenne, ενώ στην Αμερική οι SRT εκδόσεις του Jeep Grand Cherokee. Πλέον όμως με τις προτάσεις των Bentley (Bentayga) και Lamborghini (Urus), το παιχνίδι ξέφυγε από τις κτηνώδεις ιπποδυνάμεις και πέρασε στις ασύλληπτες ταχύτητες. Διότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ένα τεράστιο όχημα βάρους δύο παρά ή πλέον τόνων, να φτάνει και να ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα πέντε ταχύτερα SUV του κόσμου, κατά σειρά μέγιστης ταχύτητας που επιτυγχάνουν:

  1. Lamborghini Urus

Το απόλυτο σπορ παρουσιάστηκε επίσημα μόλις πριν λίγες ημέρες και είναι το ταχύτερο στον κόσμο, με τελική ταχύτητα 305 χλμ/ώρα. Αντίστοιχα, η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι καταιγιστική, καθώς ολοκληρώνεται σε μόλις 3,6’’. Ο κινητήρας του δεν είναι κτηνώδης, καθώς πρόκειται για έναν τετράλιτο 8 με δύο , η ισχύς όμως των 650 ίππων σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό βάρος, αρκούν για να δώσουν στην το στέμμα του ταχύτερου .

  1. Bentley Bentayga

Εδώ οι κορυφαίες επιδόσεις συνδυάζονται με αντίστοιχη πολυτέλεια. Η δεν έχει σπορ βλέψεις, ωστόσο οι 600 ίπποι που αποδίδει ο 12 κινητήρας των 6.0 λίτρων της χάρισαν τον τίτλο του πρώτου που έσπασε κατά 1 το φράγμα των 300 χλμ./ώρα μέγιστης ταχύτητας. Αντίστοιχα δυναμική είναι και η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, που διαρκεί μόλις 4,1 δλ.

  1. Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Με 707 ίππους από τον V8 κινητήρα των 6,2 λίτρων που διαθέτει μηχανικό υπερσυμπιεστή, το κορυφαίο από κάθε άποψη Jeep είναι ο βασιλιάς της μέγιστης ισχύος. Ταυτόχρονα όμως το μεγάλο βάρος και η μέτρια αεροδυναμική το φέρνουν τρίτο σε μέγιστη ταχύτητα, η οποία φτάνει στα 288 χλμ./ώρα. Καθόλου άσχημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και την εκπληκτική επίδοση στην επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, που ολοκληρώνεται σε μόλις 3,6 δλ.

  1. Porsche Cayenne Turbo

Για περίπου μια δεκαετία από την πρώτη εμφάνισή της, η Cayenne δεν είχε αμφισβητηθεί από κανένα άλλο SUV σε επίπεδο επιδόσεων. Στην τρίτη γενιά της πλέον όμως βλέπει τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται. Παρόλα αυτά, αποτελεί ακόμα και σήμερα τη χρυσή τομή επιδόσεων, σπορ συμπεριφοράς, πολυτέλειας και εκτός δρόμου ικανοτήτων. Ένα πραγματικό πασπαρτού της αυτοκίνησης, με V8 τετράλιτρο κινητήρα 550 ίππων, που εξασφαλίζει μέγιστη ταχύτητα 286 χλμ./ώρα και 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δλ. βάζει τα γυαλιά σε πολλές αμιγώς σπορ κατασκευές.

  1. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Δεν είναι η πιο ισχυρή, ενώ έχει και το μικρότερο σε κυβισμό κινητήρα από τα υπόλοιπα μαστόδοντα της πεντάδας. Όμως το ρεκόρ γύρου στο ιστορικό σιρκουί του Νίρμπουργκρινγκ, με 7:51,7 λέει πολλά για τη σπορ υπόσταση της νεότευκτης και πρώτου στην ιστορία της μιλανέζικης μάρκας. Μόλις 2,9 λίτρων είναι ο 8 κινητήρας με τα δύο κάτω από το καπό της, αλλά οι 510 ίπποι και το χαμηλό βάρος αρκούν για μέγιστη ταχύτητα 282 χλμ./ώρα και 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δλ. Φονέας γιγάντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider