Η γέννηση μιας νέας μάρκας έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν τοποθετείται απευθείας στην καρδιά της νέας εποχής. Ακριβώς αυτό επιθυμεί η Polestar με το μοντέλο 1, που είναι το πρώτο μιας σειράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων που θα δούμε στο μέλλον.

Η Polestar ήταν μέχρι πέρυσι η θυγατρική εταιρεία βελτιώσεων και αγωνιστικής εκπροσώπησης  της Volvo.  Πλέον αποτελεί μια εντελώς αυτόνομη μάρκα, που θα αναλάβει να λανσάρει σε ολόκληρο τον κόσμο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα επιδόσεων σε όλες τις κατηγορίες μεγέθους και είδους αμαξώματος.

Το Polestar 1 αποτελεί τον προπομπό και θα είναι το μοναδικό στη γκάμα της σουηδικής μάρκας που θα έχει υβριδική μονάδα ισχύος και όχι αμιγώς ηλεκτρική με μπαταρίες, όπως τα επόμενα της οικογένειας.

Η κατασκευαστική βάση της Polestar θα βρίσκεται στην Κίνα, όπου στο εργοστάσιο της πόλης Τσένγκντου που κατασκευάζεται αυτό το διάστημα, θα παράγεται από τα μέσα του 2019 το μοντέλο 1 καθώς και όλα τα επόμενα.

Ξεκινώντας με ένα κουπέ 2+2 θέσεων όπως το 1, η Polestar θέλει σε πρώτη φάση να γεφυρώσει τη συμβατική τεχνολογία των κινητήρων εσωτερικής καύσης με αυτή της ηλεκτροκίνησης και φυσικά να παρουσιάσει τον πιο εντυπωσιακό εκπρόσωπό της από άποψη αμαξώματος.

Με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που θα κινούν τους πίσω τροχούς και έναν δίλιτρο εσωτερικής καύσης για τους εμπρός, το Polestar 1 θα αποδίδει 600 ίππους και θα έχει, φυσικά, εντυπωσιακές επιδόσεις. Για απόσταση 150 χιλιομέτρων και με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του, ο μοντέλο 1 θα μπορεί να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ για μεγαλύτερες αποστάσεις ή για τη μέγιστη απόδοση ισχύος, θα αναλαμβάνει δράση και ο συμβατικός κινητήρας.

Αισθητικά το μοντέλο σχεδόν αντιγράφει το πρωτότυπο  Volvo Concept Coupé, που είχε παρουσιαστεί το 2012. Η συνολική αισθητική του μοντέλου σαφώς παραπέμπει σε Volvo, καθώς είναι προφανές ότι η νέα μάρκα προέρχεται από τα σπλάχνα της μητρικής μάρκας και δεν έχει ακόμα διακριτή σχεδιαστική ταυτότητα.

Η Polestar υπόσχεται πολλές καινοτομίες στο μοντέλο 1 και μάλιστα όχι μόνο στο επίπεδο της τεχνολογίας. Η πρωτοποριακή λογική της μάρκας θα επεκταθεί και στους τομείς των πωλήσεων και του after sales. Συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα της Polestar θα πωλούνται μόνο online. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη καινοτομία. Ο αγοραστής θα πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό, για τρία ή πέντε χρόνια και δεν θα επιβαρύνεται με κανέναν έξοδο συντήρησης, ασφάλισης ή αποκατάστασης ζημιάς. Ταυτόχρονα το αυτοκίνητο θα παραλαμβάνεται και θα παραδίδεται στο χώρο του, ενώ για όσο διάστημα δεν θα είναι στην κατοχή του για οποιοδήποτε λόγο, θα έχει τη δυνατότητα χρήσης ενός άλλου Polestar.

Το παραπάνω μοντέλο απόκτησης θυμίζει σε πολλά, αλλά δεν είναι ακριβώς leasing. Ταυτόχρονα, η επικοινωνία οδηγού αυτοκινήτου θα γίνεται μέσω smartphone, με το τελευταίο να αποτελεί και το «κλειδί» που θα θέτει σε λειτουργία ή σε κατάσταση «αναμονής» το αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση αποκάλυψης της Polestar και του πρώτου μοντέλου της με τον αριθμό 1, που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη. Η παραγωγή του ξεκινά στο μέσον του 2019, όπως ήδη αναφέρθηκε, ενώ το τέλος της ίδιας χρονιάς θα παραχθεί και το Polestar 2. Αυτό θα είναι ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο, άμεσος ανταγωνιστής του Tesla 3, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας.