Πτωτικός σε πωλήσεις ο Σεπτέμβριος στην Ε.Ε.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικός σε πωλήσεις ο Σεπτέμβριος στην Ε.Ε.

Μείωση 2% παρουσίασαν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Σεπτέμβριο του 2017, φτάνοντας στις συνολικά 1.427.105 ταξινομήσεις.

Η σύγκριση αδικεί τη συνολική εικόνα, καθώς ο Σεπτέμβριος του 2016 ήταν ο ιστορικά υψηλότερος σε πωλήσεις στην Ε.Ε. Συνολικά στο πρώτο εννεάμηνο του 2017, το πρόσημο είναι θετικό. Οι ταξινομήσεις είναι περισσότερες κατά 3,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με 11,7 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα να έχουν διατεθεί στις 28 χώρες της ένωσης.

Στη χώρα μας ο Σεπτέμβριος ήταν σημαντικά καλύτερος σε πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως και οι συνολικά οι εννέα μήνες του έτους, ενώ η ίδια τάση παρατηρείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, εκτός της Βρετανίας και της Γερμανίας. Συνολικά η αγορά αυτοκινήτου στην Ε.Ε. αποδεικνύεται πολύ ανθεκτική, παρά τα κατά καιρούς σκάνδαλα ρύπων που αναδύονται και το γεγονός της πληθώρας κυκλοφορούντων οχημάτων στις πιο ανεπτυγμένες αγορές των 28 κρατών μελών.

Όσον αφορά στους κατασκευαστές που επικράτησαν στην ευρωπαϊκή αγορά, πρώτο αναδείχθηκε ως συνήθως το VW Group. Αξίζει να σημειωθεί μια ελάχιστη κάμψη της μάρκας VW, η οποία ωστόσο καλύπτεται και με το παραπάνω από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων της Skoda και της Seat. Δεύτερος σε πωλήσεις ο γαλλικός όμιλος PSA, ο οποίος, εκτός από τις Peugeot, Citroen και DS, πλέον περιλαμβάνει και την Opel. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που προσπέρασε τον όμιλο της Renault (Renault, Dacia, Lada), τον οποίο άφησε στην τρίτη θέση, καθώς σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις της Nissan και της Mitsubishi.

Τέταρτη δύναμη στην Ευρώπη αναδείχτηκε ο όμιλος FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Chrsysler), ενώ την πεντάδα έκλεισε η Ford. Από τους κατασκευαστές κύρους, το BMW Group (BMW, Mini), προσπέρασε το Daimler Group (Mercedes, Smart) αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η Mercedes κερδίζει τη μάχη των πωλήσεων.

Μια τάση που αξίζει να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι η αύξηση κατά 38% το πρώτο οκτάμηνο του 2017 των αυτοκινήτων με εναλλακτικούς κινητήρες. Ηλεκτρικά, υβριδικά και συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης διπλού καυσίμου (κυρίως LPG και CNG), αντιπροσωπεύουν πλέον ένα σοβαρό ποσοστό στο σύνολο των πωλήσεων, που αντιστοιχεί στο 5,1%. Σε απόλυτα νούμερα, 204.502 οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα ή κινητήρες ταξινομήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.