Εισαγωγείς αυτοκινήτων: Καμία αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισαγωγείς αυτοκινήτων: Καμία αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας

Καμία αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των νεώτερων αυτοκινήτων δεν έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

Με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο ΣΕΑΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2018 θα παραμείνουν αμετάβλητα στις περισσότερες κατηγορίες.

Μια μικρή μείωση εξετάζεται για τα παλιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους τους να τα κυκλοφορήσουν εκ νέου, καθώς για τα περισσότερα από αυτά έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και βρίσκονται σε ακινησία.

Ο ΣΕΑΑ έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι αυτή η μείωση, καθώς ο στόχος του 1.1 δις εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχει αλλάξει, δεν αναμένεται να ισοσκελιστεί από αυξήσεις στα τέλη των νεότερων αυτοκινήτων, αλλά από την επανακυκλοφορία πολλών από τα παλιά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία.

Το γεγονός αυτό θα έχει ωστόσο και αρνητικές επιπτώσεις, καθώς θα βρεθούν στο δρόμο αυτοκίνητα ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών. Πιθανότατα πλημμελώς συντηρημένα, θα συμβάλλουν στην αύξηση της ρύπανσης και πιθανότατα των ατυχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα παλιά και ρυπογόνα οχήματα επιβαρύνονται με αυξημένα τέλη, ώστε να γίνεται ασύμφορη η διατήρησή τους σε κυκλοφορία και να δίνονται για απόσυρση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αντίστροφη πρακτική, που θυμίζει τη δεκαετία του ’80, καθώς εισάγονται αμφιβόλου ποιότητας και αριθμού χιλιομέτρων αυτοκίνητα από την Ευρώπη, τα οποία διατίθενται ως «φτηνά» μεταχειρισμένα στην ελληνική αγορά. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται ως «αντίδοτο στην κρίση», πρακτικά όμως επαναφέρει την αγορά του αυτοκινήτου σε μια τριτοκοσμική κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider