Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)

Το αξίωμα των ομαδικών αθλημάτων «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» φαίνεται να ασπάζεται ευλαβικά και η Audi. Η οποία ακολουθεί πιστά αυτή την πρακτική σχεδόν σε κάθε νέα γενιά των μοντέλων της.

Το Q5 δεν αποτέλεσε εξαίρεση, ειδικότερα καθώς εδώ και 8 χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού και πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή εμπορική πορεία. Έτσι η Audi κράτησε τις βασικές γραμμές του μοντέλου της πρώτης γενιάς, τις υπέβαλλε σε ένα λεπτομερή αλλά όχι ριζοσπαστικό εκμοντερνισμό και βάλθηκε να ασχοληθεί με τα λειτουργικά θέλγητρα του Q5 δεύτερης γενιάς, που παρουσίασε εντός του 2017.

Εκεί λοιπόν που αισθητικά δυσκολεύεσαι να βρεις διαφορές, όταν οδηγείς το νέο Audi Q5 αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι πρόκειται όχι απλά για εξέλιξη, αλλά για άλμα εμπρός. Σε αυτό συμβάλλει και το εντελώς νέο εσωτερικό. Το οποίο χωροταξικά μπορεί να έχει αλλάξει μόνο ως προς την αύξηση του όγκου στο πορτ μπαγκάζ κατά 10 λίτρα, στα 550 πλέον, η εικόνα όμως είναι εντυπωσιακά καλύτερη.

Γι’ αυτό ευθύνεται κατά βάση ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Virtual Cockpit, η αφαιρετική σχεδίαση με ελάχιστους πλέον διακόπτες, τα εξαιρετικά υλικά και η προσεγμένη συναρμολόγηση. Οδηγώντας το νέο Q5 μάλιστα, η αίσθηση της κορυφαίας άνεσης και πολυτέλειας κορυφώνεται, καθώς οι πνευματικές αναρτήσεις κρατούν τις κακοτεχνίες μακριά από τα καθίσματα οδηγού και επιβατών, ενώ θόρυβοι και κραδασμοί λάμπουν δια της απουσίας τους.

Παρότι το Q5 θυμίζει λιμουζίνα σε επίπεδο ποιότητας κύλισης, διατηρεί ταυτόχρονα το σπορ και περιπετειώδη χαρακτήρα του. Εξαιρετικά σταθερό σε μεγάλες ταχύτητες και αέρινο στις στροφές, κρύβει επιμελώς τον όγκο του και οι 190 ίπποι του δίλιτρου diesel κινητήρα περνούν χωρίς την παραμικρή απώλεια στο δρόμο, μετατρέποντας την ισχύ σε εντυπωσιακή ώση.

Με μήκος αμαξώματος 4,66 μέτρα και βάρος 1.850 κιλά, θα περίμενε κανείς ότι οι 190 ίπποι θα ήταν απλώς επαρκείς για χαλαρό cruising. Κι όμως, με τη συμβολή του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη S tronic των 7 σχέσεων και την κορυφαία πρόσφυση που εξασφαλίζει το σύστημα μετάδοσης Quattro Ultra, το Q5 βάζει τα γυαλιά ακόμα και σε αμιγώς σπορ αυτοκίνητα, με την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 7,3’’ και την μέγιστη ταχύτητα να φτάνει στα 218 χλμ./ώρα.

Ως SUV, το Q5 έχει και μια ακόμα αποστολή, αυτή της κίνησης εκτός ασφάλτου. Εδώ η τεχνολογία δίνει και πάλι λύσεις. Παρά τους μεγάλους τροχούς και τα χαμηλού προφίλ ελαστικά, το Q5 μεταμορφώνεται επιλέγοντας το πρόγραμμα οδήγησης off road. Η πρώτη σχέση στο κιβώτιο είναι πιο κοντή, υπάρχει σύστημα ελέγχου κατάβασης hill descent και ταυτόχρονα η απόσταση από το έδαφος είναι τέτοια, που δύσκολα θα βρεθεί εμπόδιο ικανό να ανακόψει την πορεία του.

Συνολικά το Q5 διατηρεί ένα ιδανικό προφίλ απόδοσης με ελάχιστους συμβιβασμούς σε κάθε τερέν. Είναι ταυτόχρονα άνετο, αθόρυβο και ταχύ στον αυτοκινητόδρομο, ευέλικτο και με εξαιρετική πρόσφυση στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ στο χώμα και εκτός δρόμου, ικανό για πολύ περισσότερα από ότι θα περίμενε ο οδηγός του. Σε αυτόν τον πολυσχιδή χαρακτήρα, σημαντικό ρόλο παίζει η πνευματική ανάρτηση, με την οποία μπορεί να επιτυγχάνεται η ιδανική ρύθμιση σκληρότητας και ύψους αμαξώματος σε κάθε περίσταση.

Εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και πολύ προσεγμένη δομή αμαξώματος, το νέο Q5 ξεχώρισε επίσης με την ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων στις δοκιμές ασφάλειας του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού αξιολόγησης EuroNCAP.

Για όλα τα παραπάνω ωστόσο έχει δαπανηθεί πολύ χρόνος εξέλιξης και τεχνολογία που κοστίζει, οπότε οι 59.900€ -μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στο ελληνικό φοροεισπρακτικό σύστημα- καθιστούν το Q5 μια επιλογή για λίγους. Όσοι πάντως μπορούν να κινηθούν σε αυτό το επίπεδο χρημάτων, έχουν και τη βοήθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας ( www.audi.gr), η οποία προσφέρει άτοκο πρόγραμμα χρηματοδότησης με οφέλη όπως 5 χρόνια εγγύηση και 4 χρόνια δωρεάν σέρβις.

Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)
Audi Q5: Εστιάζοντας στην ουσία (pics & vid)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider