Σε υψηλά δεκαετίας οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά δεκαετίας οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Αυξητική είναι η τάση των ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Ε.Ε., με το πρώτο εξάμηνο του 2017 να κλείνει με θετικό πρόσημο +4,7% σε σχέση με το 2016.

Συνολικά περίπου 8.000.000 οχήματα ταξινομήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 στις χώρες της Ευρώπης, με την αγορά να δείχνει την τάση να ξεπεράσει τις περίπου 14.000.000 ταξινομήσεις το δωδεκάμηνο του 2016.

Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, τότε η ευρωπαϊκή αγορά θα έχει απορροφήσει τα περισσότερα αυτοκίνητα κατά έτος από το 2008, κλείνοντας στα υψηλά όλης της δεκαετίας. Παρά τα διάφορα σκάνδαλα ρύπων που είδαν το φως της δημοσιότητας από το 2015 και μετά, η αγορά του αυτοκινήτου δείχνει πολύ ανθεκτική.

Στη συνεχή άνοδο των τελευταίων ετών συμβάλλει ιδιαίτερα μια νέα κατηγορία αυτοκινήτων, αυτή των συμπαγών SUV, που ήρθε να προσθέσει πολλές επιπρόσθετες επιλογές στις πιο δημοφιλείς, από άποψη κόστους και μεγέθους, κατηγορίες στην Ευρώπη, τις B και C.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές επιδίδονται τα τελευταίοι χρόνια σε καταιγισμό εμφάνισης νέων μοντέλων, μην αφήνοντας την παραμικρή κατηγορία της αγοράς ακάλυπτη.

Η αισιοδοξία ωστόσο της ανόδου των πωλήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά συνοδεύεται από τον προβληματισμό των τεράστιων επενδύσεων που απαιτεί η νέα εποχή της αυτοκίνησης. Την επόμενη δεκαετία η γκάμα των μοντέλων των μεγαλύτερων κατασκευαστών θα αποτελείται από τουλάχιστον 50% ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ προ των πυλών βρίσκονται και τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα.

Αυτές οι δύο εξελίξεις απαιτούν τεράστιες επενδύσεις σε έρευνα και εξέλιξη, νέες γραμμές παραγωγής, δημιουργία παραγωγής συσσωρευτών και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών μετακίνησης (κοινή χρήση οχημάτων κ.λ.π.). Ένας νέος αγώνας δρόμου ξεκινά λοιπόν για την αυτοκινητοβιομηχανία, που πιθανώς να εξανεμίσει τα κέρδη των τελευταίων διαδοχικών χρόνων θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider