Ένα ιπτάμενο και αόρατο όπλο (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα ιπτάμενο και αόρατο όπλο (vid)

Το πεδίο εφαρμογής των drones φαίνεται ότι διαρκώς διευρύνεται, καθώς αρχικά αποστολή τους ήταν να βιντεοσκοπούν και να βγάζουν φωτογραφίες από ψηλά, μετά τα είδαμε να μεταφέρουν ανθρώπους, ενώ πλέον μπορούν να χρησιμεύσουν και ως πολεμικά όπλα.

Στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι έκανε πρεμιέρα το X-01 Hornet. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο όχημα, το οποίο θυμίζει περισσότερο μικρό ελικόπτερο και όχι drone. Το μήκος του φτάνει τα 6,18 μ., το πλάτος τα 1,8 μ. και το ύψος τα 2,65 μ.

Μπορεί να πετάξει μέχρι τα 13.000 πόδια και η πτήση του να έχει διάρκεια έως τέσσερις ώρες, με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 200 λίτρων. Είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, χάλυβα και αλουμίνιο, ώστε το βάρος του να μην υπερβαίνει τα 400 κιλά. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει στον αέρα είναι 180 χλμ./ώρα. Μπορεί να μεταφέρει εξοπλισμό βάρους έως 350 κιλά, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο και ένα μικρότερο έλικα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δε μπορεί να πει κανείς ότι κάνουν το X-01 Hornet ξεχωριστό. Το γεγονός όμως ότι δε μπορεί να εντοπιστεί από τα ραντάρ είναι σίγουρα κάτι που θα κινήσει το ενδιαφέρον των ενόπλων δυνάμεων.

Η σέρβικη εταιρεία Engine Development and Production (EDePro) από το 2012 εξελίσσει το X-01 Hornet, ενώ αναφέρει ότι μπορεί να μεταφέρει κατευθυνόμενα βλήματα και πολυβόλο όπλο 12,7 χιλιοστών. Επομένως θα είναι σε θέση να πλήξει στόχους πιάνοντας τον εχθρό στον ύπνο. Οι δοκιμές του στο πεδίο βολής θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες. Αν όλα πάνε καλά το βλέπουμε πολύ σύντομα στην πρώτη γραμμή της μάχης...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider