Σε συνεργασία με τα Ποσειδώνια πραγματοποιήθηκε φέτος το Σεμινάριο του ΙΕΝΕ “Energy & Shipping”

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε συνεργασία με τα Ποσειδώνια πραγματοποιήθηκε φέτος το Σεμινάριο του ΙΕΝΕ “Energy & Shipping”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά την Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018, στο Metropolitan Expo στο χώρο των Ποσειδωνίων το καθιερωμένο Σεμινάριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), για την Ενέργεια και τη Ναυτιλία, «Energy and Shipping», αυτή τη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια».

Το Σεμινάριο συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον του εφοπλιστικού κόσμου, των εταιρειών ναυλομεσιτικών γραφείων, ναυπηγών, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των δικηγορικών γραφείων που εξειδικεύονται στα ναυτιλιακά θέματα, των μηχανικών πλοίων.

Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική εμπορική ναυτιλία στη μεταφορά των ενεργειακών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο απετέλεσε για το ΙΕΝΕ η αφορμή για να διοργανώσει εκ νέου τη πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση σε συνεργασία με τα «Ποσειδώνια».

«Καθώς ένα σημαντικό τμήμα της διεθνούς ναυτιλιακής δραστηριότητας αφορά στη μεταφορά ενός ευρέος φάσματος ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων, όπως είναι το αργό πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG) και το LPG, ο άνθρακας, τα σιδηρομεταλλεύματα αλλά και τα ειδικά φορτία, όπως λ.χ. το εμπλουτισμένο ουράνιο, το Σεμινάριο του ΙΕΝΕ παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τη διασύνδεση της Ναυτιλίας με την Ενέργεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Συντονιστής του Σεμιναρίου και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc στην ομιλία της κατά την έναρξη των Ποσειδωνίων, το "Όραμα μηδενικών εκπομπών από τις μεταφορές μέχρι το 2050" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει επιπρόσθετες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τους πλοιοκτητές παγκοσμίως. "Το παγκόσμιο κατώτατο όριο θείου προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για την μεταποιητική βιομηχανία της ΕΕ και η Ευρώπη προωθεί την ανάπτυξη της χρήσης του LNG ως καυσίμου για τη ναυτιλία, η οποία προσελκύει έντονο ενδιαφέρον και σε άλλες περιοχές του κόσμου".

Πράγματι, το μέλλον των θαλάσσιων μεταφορών συνδέεται αναπόφευκτα με την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη όπου η προστασία του περιβάλλοντος έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια παγκόσμια προσέγγιση σχετικά με την απαλλαγή από τον άνθρακα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα υπήρξε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο πλαίσιο της έκθεσης Posidonia 2018.

Το φετινό Σεμινάριο του ΙΕΝΕ επικέντρωσε το ενδιαφέρον του αφενός στο ζήτημα των προδιαγραφών καυσίμων, ενόψει των συμφωνηθέντων από την ΙΜΟ μέτρων που αναμένεται να εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς και στην επέκταση της χρήσης LNG καθώς διευρύνεται η χρήση φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντικές προσωπικότητες από τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, του ναυτιλιακού κόσμου και ειδημόνων του ναυτικού δικαίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στη μοναδική αυτή εκδήλωση.

Στην πρώτη ενότητα του Σεμιναρίου, που συντόνισε ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, πρόεδρος του ΙΕΝΕ, μίλησε αρχικά, ο κ. Νίκος Βερνίκος, Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas), ο οποίος αναφέρθηκε στον ευρύτερο ρόλο της Ελληνικής Ναυτιλίας. Στο βήμα των ομιλητών τον διαδέχτηκε ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tsavliris Group Worldwide Salvage & Towage, ο οποίος τόνισε τη ζωτικής σημασίας διασύνδεση της Ενέργειας και της Ναυτιλίας για την παγκόσμια Οικονομία και το Επιχειρείν αναφέροντας πληθώρα παραδειγμάτων.

Ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, στην ομιλία του περιέγραψε το υφιστάμενο περιβάλλον για τις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις για την Ναυτιλία, ενώ, κλείνοντας την πρώτη ενότητα του Σεμιναρίου, ο Δρ. Στυλιανός Μπίκος, Δ/ντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας Αερίου, της ΔΕΠΑ εξέθεσε τις προοπτικές του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη δεύτερη ενότητα του Σεμιναρίου του ΙΕΝΕ που ακολούθησε, συντονιστής ήταν ο κ. Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος, αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και Senior Partner στην εταιρεία νομικών Συμβούλων KG Law Firm. Ο κ. Γιάννης Ν. Παπανικολάου, Διευθυντής της Aegean Marine Petroleum Network Inc., στην ομιλία του ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή αγορά όπως αυτές προκύπτουν από τους νέους κανόνες της ΙΜΟ, του 2020, που αφορούν στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Ακολούθως, κ. Γιώργος Δημόπουλος, Κορυφαίος Ειδήμων στην DNVGL και Διευθυντής της Maritime R& D., ο οποίος τον διαδέχτηκε στο βήμα των ομιλητών επικεντρώθηκε στο ζήτημα των προοπτικών για την ενεργειακή μετάβαση και την Ναυτιλία. Στην συνέχεια o κ. Ιωάννης Αράπογλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, του Ομίλου Κοπελούζου, αναφέρθηκε στη δημιουργία του πρώτου τερματικού σταθμού FSRU στην Ελλάδα, ενώ ο Καθηγητής Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξέτασε τον ρόλο των παράκτιων υποδομών βιώσιμης ενέργειας και την σημασία τους για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Τέλος, η κα. Ζωή Στολάκη, Νομική Σύμβουλος της ΔΕΠΑ περιέγραψε το νομοθετικό πλαίσιο για τις μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις LNG και τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το Σεμινάριο του ΙΕΝΕ παρακολούθησαν εκατό και πλέον άτομα το οποία προήλθαν από ένα ευρύ επαγγελματικό φάσμα του ναυτιλιακού κλάδου.

Υποστηρικτές του Σεμιναρίου που οργάνωσε το ΙΕΝΕ, ήταν η ΔΕΠΑ και η Νομική Εταιρεία KG Law Firm, ενώ αποκλειστικός Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το πρωτοπόρο ελληνικό ενεργειακό portal «energia. gr».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider