Μεταναστεύουν στις ΗΠΑ λόγω... φθηνών εργατικών

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταναστεύουν στις ΗΠΑ λόγω... φθηνών εργατικών

Ιδιαίτερα ευνοημένοι αναδεικνύονται οι ελληνικοί Όμιλοι που έχουν επενδύσει στην Αμερική, η οποία το τελευταίο διάστημα μετατρέπεται στο νέο προσφιλή επενδυτικό προορισμό.

Η μεταστροφή των μεγάλων βιομηχανιών από την Κίνα στην Αμερική προχωρά πλέον με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό γιατί με πρόσφατο νόμο που θέσπισε ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, το κόστος ρεύματος για τις βιομηχανικές μονάδες έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ και το μέσο κόστος για τη μεταποίηση προϊόντων στις ΗΠΑ είναι, στην τρέχουσα συγκυρία, μόνο κατά 5% υψηλότερο έναντι της Κίνας και ταυτόχρονα έως και 20% χαμηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Κερδισμένες από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο παγκόσμιο επιχιερείν αναδεικνύονται οι ελληνικοί Ομιλοι που εδώ και χρόνια έχουν τοποθετηθεί στην Αμερικανική αγορά, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας σύγχρονες μονάδες παραγωγής.

ΦΑΓΕ: Δεκαπλασιασμός πωλήσεων μέσα σε 9χρόνια

Ηγέτιδα δύναμη στην αμερικανική αγορά, έχει αναδειχθεί η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. Η αρχή έγινε το 1998, όταν ύστερα από μια ικανοποιητική πορεία σε Αγγλία και Ιταλία, η εταιρεία αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το εγχείρημα στέφεται από επιτυχία.

Ο όγκος των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από 8.900 τόνους το 2007 σε 87.923 τόνους το 2015, ενώ με βάση την εμπειρία, η διοίκησή της πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα προϊόντα γιαουρτιού στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι σωρευτικές επενδύσεις της έχουν αγγίξει τα 378,3 εκατ. δολάρια.

Η εγκατάσταση των ΗΠΑ σήμερα έχει την ικανότητα να παράγει περίπου 120.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως, ενώ για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης «τρέχει» από το 2013 νέα επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Μετά από αυτή την επέκταση, η παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ θα φτάσει συνολικά περίπου τις 160.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως και η επένδυση τα 140 εκατ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ «σώζουν» τον Τιτάνα

Κύριος μοχλός ανάπτυξης – για μια ακόμη χρονιά – αποδείχτηκε η αμερικανική αγορά για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Για το 2015, η αγορά της Αμερικής αντιπροσώπευσε το 49% των πωλήσεων του Ομίλου και το 47% της λειτουργικής κερδοφορίας του. Συνολικά, το 2015 ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση κατά 45% και ανήλθε σε 679,8 εκ. ευρώ (αύξηση 19%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 100,8 εκατ ευρώ έναντι 46,5 εκ. ευρώ το 2014.

Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί, με κινητήρια δύναμη τα ακίνητα οικιστικής χρήσης, τα εμπορικά ακίνητα και, σε μικρότερο βαθμό, τα δημόσια έργα. Με βάση την ανάπτυξη που παρουσιάζει η αγορά και τις θετικές προοπτικές, ο Όμιλος προγραμματίζει και για το 2016 εκτεταμένες επενδύσεις στις ΗΠΑ με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του και τη βελτίωση της απόδοσης των δραστηριοτήτων του.

Τζίρος 2,7 εκατ. ευρώ με το… «καλημέρα» για τη Gaea

Εξαιρετική κίνηση στην κατάλληλη στιγμή χαρακτηρίζει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου Gaea, Άρης Κεφαλογιάννης την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αμερική.

Η νέα εταιρία, ξεκίνησε την λειτουργία της τον Απρίλιο του 2015 και έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κάνει πωλήσεις 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 5,3 εκατ. δολάρια.

Νέο εργοστάσιο από τη Lariplast

Tα οφέλη της αμερικανικής αγοράς σκέφτεται να εκμεταλλευτεί άμεσα και ο Ιωάννης Τσερέπας, προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πλαστικών Lariplast, μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες στη χώρα μας.

Η βιομηχανία σχεδιάζει μία νέα παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider