Οι παγίδες στην ίδρυση εταιρείας σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι παγίδες στην ίδρυση εταιρείας σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς
Υποσχέσεις VS Πραγματικότητα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει κατά καιρούς οι ειδικοί για όσους επιχειρηματίες επιλέγουν να ιδρύσουν την εταιρεία τους ή να μεταφέρουν την έδρα τους σε κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πρεβεζιάνο, υπεύθυνο του τμήματος φορολογικού σχεδιασμού της εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Φοβερά Προστασία ΑΕ «πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις λαμβάνουν κατά καιρούς μηνύματα από εταιρείες «ειδικευμένες» στον φορολογικό προγραμματισμό που προτρέπουν να ιδρυθούν εταιρείες σε κράτη που παρέχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς και κατά κύριο λόγο στη Βουλγαρία. Μπορεί να παρουσιάζεται η Βουλγαρία και άλλα κράτη ως φορολογικοί παράδεισοι αλλά δεν είναι έτσι και όταν η φορολογική διοίκηση της χώρας μας εφαρμόσει αυτά που προβλέπονται από την φορολογική νομοθεσία πολλοί επιχειρηματίες θα χάσουν τον ύπνο τους γιατί ο φορολογικός πέλεκυς θα είναι πάρα πολύ βαρύς.

Ας δούμε όμως τι υπόσχονται οι παραπάνω εταιρείες στον φορολογικό τους σχεδιασμό και τί επιμελώς ξεχνάνε να αναφέρουν στους υποψήφιους πελάτες τους:

1. Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με εικονική (virtual) έδρα η οποία θα φορολογείται με χαμηλούς συντελεστές δραστηριοποιούμενη επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Υπόσχονται έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας. Στην πραγματικότητα το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από μόνο του δεν παρέχει την εγγύηση ότι το εισόδημα θα φορολογηθεί στο άλλο κράτος.

2. Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς δραστηριοποιούμενη επιχειρηματικά μέσω του υποκαταστήματος στην Ελλάδα. Υπόσχονται ότι τα κέρδη θα φορολογούνται στο κράτος που έχει έδρα η εταιρεία. Στην πραγματικότητα το υποκατάστημα αλλοδαπής επιχείρησης φορολογείται στη χώρα μας για τα κέρδη του με τους προβλεπόμενους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων διότι είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην Ελλάδα μέσω μόνιμης εγκατάστασης.

3. Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με στόχο τη μείωση των φορολογητέων κερδών φυσικών ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με υπερτιμολόγηση αγαθών ή έξοδα διοικητικής υποστήριξης ή δικαιώματα. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη η φορολογική αναγνώριση των συναλλαγών αυτών ενώ υπάρχει και υποχρέωση τήρησης ειδικών φακέλων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

4. Σύσταση εταιρείας συμμετοχών ή επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Τα κέρδη από τις επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα θα φορολογηθούν με χαμηλούς συντελεστές και τα μερίσματα της ημεδαπής εταιρείας θα μεταφερθούν αφορολόγητα στην αλλοδαπή. Στην πραγματικότητα τα μη διανεμηθέντα κέρδη του αλλοδαπού νομικού προσώπου μπορεί να φορολογηθούν στη χώρα μας (άρθρο 66 του Ν.4172 και άρθρο 38 του Ν.4174).

5. Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με σκοπό την πραγματοποίηση τριγωνικών συναλλαγών και την αύξηση του κόστους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα ισχύει ότι ακριβώς και στην περίπτωση 3.

6. Σύσταση εταιρείας σε χώρα μη συνεργάσιμη ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς συνήθως με μηδενική δραστηριότητα με σκοπό την παράκαμψη των capital controls. Στην πραγματικότητα αναμένονται εκτεταμένοι – σαρωτικοί έλεγχοι ειδικά μετά την έναρξη ισχύος του Ν.4428/16 περί ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.

Συμπερασματικά στην περίπτωση που ένας Έλληνας επιχειρηματίας αποφασίσει να ιδρύσει εταιρεία σε οποιοδήποτε κράτος με σκοπό να ασκήσει πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα στο κράτος αυτό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση ελέγχου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider