Οι επιχειρήσεις που περιμένουν διάσωση από τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρήσεις που περιμένουν διάσωση από τις τράπεζες

Σε σκληρό πόκερ με εκατέρωθεν αξιώσεις εξελίσσεται το παιχνίδι μεταξύ εταιρειών που έχουν στηθεί στο κατώφλι των τραπεζών για να διασωθούν… και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν κυρίως υπερδανεισμένες εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης και έχουν βρεθεί πολύ κοντά στο λουκέτο.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται με τις πιστώτριες τράπεζες είναι μακρές και επίπονες και αφορούν το κούρεμα των δανείων, την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους και την εκπόνηση ενός βιώσιμου business plan το οποίο θα εξασφαλίζει την επιστροφή στην κανονικότητα για την διασωθείσα εταιρεία.

Οι τράπεζες ζητούν από τις βασικούς μετόχους των εταιρειών αυτών να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνήθως διαρκούν πολλούς μήνες, αφού οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από την προσωπική τους περιουσία.

Αίτημα για αναδιάθρωση του δανεισμού της και μείωση του επιτοκίου σε βιώσιμο επίπεδο έχει καταθέσει η ΚΡΕΚΑ και προσδοκά ουσιαστική λύση που θα δίνει προοπτική για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού της.

Στη Βόρειο Ελλάδα η άλλοτε κραταιά Ελληνική Υφαντουργία της οικογένειας Ακκά, με 53 εκατ. και πλέον αρνητικά κεφάλαια και δανεισμό που ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, δίνει τη μάχη της επιβίωσης προσπαθώντας να επιτύχει μια συμφωνία με τις τράπεζες.

Κοντά στην εξεύρεση λύσης για την Euromedica βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες, την στιγμή που η οικονομική κατάσταση της εταιρείας βρίσκεται στο «κόκκινο» με το συνολικό δανεισμό της (με βάση τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2016) να ανέρχεται στα 391,945 εκατ. ευρώ, να παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 182,143 εκατ. ευρώ και ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ.

Η λύση που φάινεται να έχει πέσει στο τραπέζι για την λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάθρωση της εταιρείας είναι η ρευστοποίηση μέρος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Euromedica σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει και η κεφαλαιοποίηση μέρους των χρεών της εταιρείας προς τις πιστώτριες τράπεζες κάτι που σημαίνει πως θα μειωθεί κατά πολύ και το μετοχικό ποσοστό των βασικών μετόχων.

Όσον αφορά την ύπαρξη στρατηγικών επενδυτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, από τους οποίους υπήρχε ενδιαφέρον για να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές στη euromedica μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Προσπάθεια για την διάσωση Notos Com, με τις συστημικές τράπεζες, την Pillarstone να κάνουν μία προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας, με την απόφασή τους για την ενίσχυση ρευστότητας, συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ και με την προοπτική η πολύπαθη εταιρεία να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.
Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι η εταιρεία θα ελέγχεται σε ποσοστό 50% από την Pillarstone, την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει δημιουργήσει το αμερικανικό fund ΚΚR, που να σημειωθεί βάζει το 50% των κεφαλαίων και το υπόλοιπο 50% προέρχεται από τις τέσσερις τράπεζες.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει και νέα χρηματοδότηση προς την εταιρεία αν αυτό κριθεί απαραίτητο, με το ύψος των κεφαλαίων να φθάνει σε 25 εκατ. ευρώ.
Επίσης προβλέπεται η διαγραφή χρεών της εταιρείας στα επίπεδα του 70%, οι οποίες να σημειωθεί ανέρχονταν σε 230 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ αφορούν προμηθευτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider