Οι επιχειρηματικές οικογένειες που «τα έσπασαν»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρηματικές οικογένειες που «τα έσπασαν»

Διαμάχες, κόντρες και έντονο παρασκήνιο σημαδεύει τα πολύκροτα επιχειρηματικά διαζύγια των τελευταίων ετών στην χώρα μας.

Αδέρφια ή άνθρωποι με στενούς οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους, κατάφεραν από το μηδέν να δημιούργησαν επιτυχημένους επιχειρηματικούς Ομίλους, αρκετές φορές πρωτοπόρους στον κλάδο τους.

Επειδή όμως η επιτυχία και τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, σε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις τα πρώτα ρήγματα που παρουσιάστηκαν, ήταν καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία τους.

Διαφωνίες, «μαχαιρώματα» αλλά και αλληλοκατηγορίες για λάθος επιχειρηματικές κινήσεις και διαμάχες για την άσκηση του management, οδήγησαν σε ομηρικούς καβγάδες και εν συνεχεία, σε ένα όχι και τόσο… βελούδινο διαζύγιο.

Ο διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ακολούθησε ήταν αναπόφευκτος. Αυτοί που αποχώρησαν προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις δικές τους συναφείς επιχειρήσεις με όχι – τις περισσότερες φορές – ευτυχή κατάληξη.

Όμως και η αποδυνάμωση του αρχικού και μέχρι τότε, επιτυχημένου σχήματος έγινε εμφανής. Ακόμη και σήμερα σοβαρές κατηγορίες συνεχίζουν να αλληλοεκτοξεύονται ανάμεσα στα οικογενειακά στελέχη, πολλά εκ των οποίων έχουν περάσει για το λόγο αυτό από το κατώφλι της Ευελπίδων.

Τα αδέλφια Xόντου

Η κόντρα των αδερφών Χόντου, ιδιοκτητών της γνωστής αλυσίδας καλλυντικών Hondos είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια.

Αν και στην αρχή τα πέντε αδέρφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) δημιούργησαν ένα από τους πλέον επιτυχημένους Ομίλους της αγοράς, εντούτοις οι γκρίνιες που προέκυψαν ήταν αρκετές για δημιουργηθεί η διχόνοια.

Εκείνος που αποχώρησε από τον Όμιλο Hondοs Center, ήταν ο Γιώργος Χόντος δημιουργώντας την δική του αλυσίδα από το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε.

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Τα υπόλοιπα αδέρφια έφτασαν σε σημείο μέχρι και να αποκυρήξουν - τουλάχιστον επαγγελματικά - τον αδερφό τους και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση τους από το 2013.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει. Την εν λόγω εταιρεία τη χαρακτηρίζει «ανεξάρτητη και αυτοτελή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center».

Η ανακοίνωση κατέληγε πως «η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».

Σήμερα ο Γιώργος Χόντος ελέγχει μαζί με την κ. Ελένη Χόντου και τον κ. Στέφανο Κωστούλα τρία καταστήματα (που φέρουν την επωνυμία Hondos Center) σε Ιπποκράτους, Πατησίων και Νέα Ιωνία.

Και τα τρία καταστήματα λειτουργούν υποτυπωδώς, ενώ οι συεργασίες με μεγάλους προμηθευτές έχουν διακοπεί προ πολλού.

Πρόσφατα δε, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι είναιο απλήρωτοι εδώ και 20 μήνες.

Simply burger

Ήταν μία από τις πρώτες αλυσίδες burger που εμφανίστηκαν στη χώρα μας. Ο λόγος για τη Simply Burger που ιδρύθηκε το 2003 από δύο αδέλφια, τον Άρη και τον Μπράιαν Κάρεϋ, τα οποία άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Simply Βurgers το 2003 στη Νέα Ερυθραία, με αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ, δανεικά από την οικογένεια και μέσα σε μια πενταετία απέκτησαν 9 εστιατόρια, με 190 εργαζομένους, κάνοντας κύκλο εργασιών 5,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά, το 2008, τα Simply Burgers απέσπασαν το Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου: Το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της χρονιάς», στο πλαίσιο της διοργάνωσης του θεσμού «Κούρος».

Η συνέχεια όμως δεν ήταν εξίσου συναρπαστική. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά το δίκτυο, ενώ κατεγράφησαν και μεταβολές όσον αφορά το management, μετά την αποχώρηση του ενός αδερφού και εκ των ιδρυτών, Μπράϊαν Κάρεϋ. Aπό τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Άρης Κάρεϋ.

Μαρινόπουλος

Διαζύγιο φάινεται ότι πήραν και τα ξαδέρφια Πάνος και Λεωνίδας Μαρινόπουλος, ιδιοκτήτες της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Το διαζύγιο φάνηκε και από την πρόσφατη ανακοίνωση του deal συνεργασίας με την Σκλαβενίτης, όπου αναφερόταν ότι «σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα εταιεία που θα συσταθεί από κοινού με την Σκλαβενίτης (και θα περάσουν τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος) μέτοχος είναι η οικογένεια Πάνου Μαρινόπουλου, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της αλυσίδας που θα απομείνει (μετά και το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων) ανήκει στην οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου.

Τα μίση και τα πάθη μιας δυναστείας

Μνημειώδης είναι και η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο αδερφών της εφοπλιστικής οικογένειας Αγγελόπουλου, του Θεόδωρου και του Κωνσταντίνου. Το 1998 σε μία δήλωση βόμβα που εστάλη στις εφημερίδες ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγόρησε τον αδελφό του, Θεόδωρο για «κακοδιαχείριση της περιουσίας», «αδηφάγο διάθεση», «αλόγιστα δάνεια», «μεταμφίεση και εξαφανίσεις εταιρειών».

Αφορμή για την έκρηξη του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου ήταν η απόφαση του πατέρα τους, Παναγιώτης Αγγελόπουλου, να μοιράσει την περιουσία του ­ στα δύο, μοιρασιά η οποία εξόργισε τον Κωσταντίνο.

Ο. K. Αγγελόπουλος (κατά δύο χρόνια μικρότερος από τον αδελφό του Θεόδωρο) κατηγορεί τον μεγάλο αδελφό του ότι έχει πάρει το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας, το οποίο και κακοδιαχειρίζεται.

Με πάνω από έξι αγωγές που έχει μέχρι σήμερα καταθέσει εναντίον του αδελφού του, διεκδικεί συνολικά 3,3 δισ. δολάρια.

Μία υποτυπώδης κίνηση συμφιλίωσης έγινε το 2000 όταν τα δύο αδέρφια υπέγραψαν στη Ζυρίχη συμφωνία με την οποία δημιουργούνται δύο μπλοκ επιχειρήσεων: Ενα στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο και ένα στο εξωτερικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο.

Όμως ακόμη και η «συμφωνία της Ζυρίχης» δεν έχει κλείσει όλα τα μέτωπα για τα δύο αδέρφια, που συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία τα αλληλοκαρφώματα και τις αλληλοκατηγορίες,

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider