Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Οι επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τα «Μακεδονικά» προϊόντα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Οι επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τα «Μακεδονικά» προϊόντα

Περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονικό» είτε στην ονομασία είτε στα προϊόντα τους πρέπει να προλάβουν να τον κατοχυρώσουν στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ονομασία με την πΓΔΜ. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσσιος Σαββάκης, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι το ονοματολογικό έπρεπε να λυθεί και να μην χρονίζει.

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης προθέτοντας ότι μέχρι πριν από λίγο καμία ελληνική επιχείρηση δεν είχε κατοχυρώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization – WIPO) το προϊόν του ως «Μακεδονικό». Αντίθετα το είχαν κάνει δύο επιχειρήσεις από την πΓΔΜ.

Όπως σημείωσε κατά την ίδια συνάντηση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιάννης Σταύρου το κόστος δεν είναι αμελητέο. Για την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος μαζί με την αμοιβή του νομικού συμβούλου φθάνει τα 2.000 ευρώ, ενώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό φθάνει τα 8.000 ευρώ. Και αυτό ανά προϊόν.

O κ. Σαββάκης δήλωσε ότι ΣΒΒΕ για να υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρει την απαραίτητη νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικού σήματος που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Πρέπει να υπάρχει πολυφωνία»

Μιλώντας για την ανάδειξη του ΣΒΒΕ ως κοινωνικού εταίρου ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ήταν πάγιο αίτημα του Συνδέσμου εδώ και χρόνια καθώς υπάρχει κενό εκπροσώπησης της ελληνικής μεταποίησης προσθέτοντας ότι σχεδόν το μισό της ελληνικής βιομηχανικής δρατηριότητας προέρχεται από επιχειρήσεις του «βορειοελλαδικού τόξου».

«Μέχρι πρόσφατα στις προτάσεις του ΣΕΒ η βιομηχανία δεν ήταν προτεραιότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνία. «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον ΣΕΒ. Δεν διαφωνούμε στο στόχο, ίσως να διαφωνούμε στη διαδρομή αλλά και αυτό είναι υγιές», σημείωσε.

Απαντώντας για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση ο κ. Σαββάκης αρνήθηκε για άλλη μια φορά οποιαδήποτε συναλλαγή. «Κάναμε πάντα κριτική σε κάθε κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν ανοίξαμε πολιτική βεντέτα και αυτή ήταν μια μορφή επιβράβευσης αυτής της τακτικής», σημείωσε.

Μιλώντας για τις κυβερνητικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ δήλωσε ότι έγιναν κινήσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο και μέσω του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση, αλλά δεν λύθηκαν διαχρονικά προβλήματα της περιοχής.

Ο ίδιος, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των μισθών αλλά με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και πρόσθεσε πως η θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και ειδικά αυτών της μεταποίησης που αποδεδειγμένα έχουν το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider