Τι ψάχνουν οι Αμερικάνοι επενδυτές στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ψάχνουν οι Αμερικάνοι επενδυτές στην Ελλάδα

Τεχνολογία - καινοτομία, τουρισμός και ενέργεια. Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνονται το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, κατά την διάρκεια παρουσίασης του αμερικανικού περίπτερου στη φετινή ΔΕΘ ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης αλλά και τα στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κατά την διάρκεια της παρουσίασης της αμερικανικής συμμετοχή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας αναθερμαίνεται. Και αυτό διότι μειώνεται η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, ενώ η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Η τάση αυτή άρχισε να φαίνεται ήδη από πέρσι. Σύμφωνα με την EY οι οχτώ από τις 24 Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) που καταγράφηκαν πέρσι στη χώρα μας προήλθαν από τις ΗΠΑ. Μάλιστα οι αμερικανικές ΑΞΕ ήταν υπερδιπλάσιες από τη δεύτερη Βρετανία από την οποία καταγράφηκαν τρεις ΑΞΕ.

Στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου το οποίο διοργανώνει το περίπτερο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ αναμένουν πως κατά την διάρκεια της φετινής έκθεσης θα κλείσουν πολλές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών επιχειρήσεων. Εξάλλου το ενδιαφέρον είναι έντονο αφού στο περίπτερο των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν 52 εταιρείες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως οι: Facebook, Google, Microsoft, Coca-Cola, Procter & Gamble, Visa κ.α.

Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο αυτές είναι μερικές από τις πιο εμβληματικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας ή σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια:

Wyndham Hotel Group: O αμερικανικός ξενοδοχειακός όμιλος έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου Poseidon Resort στο Λουτράκι, του Marenostrum Hotel Club Thalasso στη Βραυρώνα και το Aquamarina στο Μάτι.

Hines: Η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα έχει αγοράσει το ξενοδοχείο που λειτουργούσε ως Athens Lydra στη λεωφόρο Συγγρού και το οποίο θα επαναλειτουργήσει ως Grand Hyatt Athens τον Αύγουστο.

NCH Capital: To αμερικανικό fund με έδρα τη Νέα Υόρκη εξαγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ το σύνολο της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ», η οποία έχει το δικαίωμα αξιοποίησης τουριστικού ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Varde Partners: O επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Μινεσότα των ΗΠΑ αποτελεί το βασικό μέτοχο της Trastor ΑΕΕΑΠ και κατέχει το 31,7% της Lamda Malls της θυγατρικής εταιρείας της Lamda Development που έχει στην ιδιοκτησία της τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos.

CVC Capital Partners: H εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που ξεκίνησε ως επενδυτικός βραχίονας της Citigroup εξαγόρασε τα νοσοκομεία Metropolitan, Ιασώ General και ετοιμάζεται να αποκτήσει και τον έλεγχο του ομίλου Υγεία.

Philip Morris International: Υλοποίησε μέσω της θυγατρικής της Παπαστράτος επένδυση για τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Deloitte: Η εταιρεία επένδυσε στο τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία του Alexander Competence Center.

Avis Budget Group: Μαζί με τον τουρκικό όμιλο Koc θα κατέχουν με ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα στην Avis Hellas.

Morgan Stanley: Funds που διαχειρίζεται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαια της ΚΟΡΡΕΣ.

General Electric: Ο αμερικανικός κολοσσός υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη ΔΕΗ μέσω της GE Power Services Business για την παροχή υπηρεσιών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Third Point: Συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider