Tο πακέτο Juncker «καταλύτης» για τα έργα αιχμής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο πακέτο Juncker «καταλύτης» για τα έργα αιχμής

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται στο πλαίσιο του «πακέτου Juncker» τέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα», που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία A- Energy σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων, σημαντικών χρηματοοικονομικών οργανισμών, τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

Aργύρης Πετρουλάκης: Το πακέτο Juncker έχει αποδώσει 60 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη

Στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης, τονίζοντας ότι απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, καθώς ήδη το σχέδιο έχει αποδώσει έργα περί τα 60 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο (που συνήθως ονομάζεται «πακέτο Juncker») χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τα μεγάλα έργα που γίνονται από ιδιώτες ή μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και στα έργα που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), η χρηματοδότηση των οποίων δεν γίνεται απευθείας, όπως στην πρώτη κατηγορία, αλλά μέσω ενδιάμεσου φορέα, ο οποίος σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται ακόμα. Ο κ. Περουλάκης είπε ότι το θέμα του ενδιάμεσου φορέα συζητείται και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει αποτέλεσμα.

Νίκος Μαντζούφας: Κοινωνικά χρήσιμα έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Νίκος Μαντζούφας, υπογράμμισε ότι το πλέον ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Το νέο υπόδειγμα αναπτυξιακού μοντέλου, σημείωσε, περιλαμβάνει κοινωνικά χρήσιμα έργα, μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του υπουργείου, υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις παραχωρήσεις, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η πλήρης ενεργοποίηση των θεσμικών χρηματοδοτικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η EBRD και το IFC. Επίσης, ανέφερε ότι τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών έχουν αποστείλει επιστολή σε όλα τα άλλα υπουργεία και τους θεσμικούς φορείς για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο «πακέτο Juncker». Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να καταλήξει σε ένα κατάλογο 25 έργων. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Εντατική επανεκκίνηση των μεγάλων έργων

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, τόνισε από την πλευρά του ότι βρισκόμαστε σε εντατική επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, αναφερόμενος τόσο στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων όσο και στη διεύρυνση του οδικού δικτύου. Όπως είπε, πλέον ολοκληρώνονται συγχρηματδοτούμενα έργα σε όλη τηνΕλλάδα, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει απορροφήσει το 100% των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε σε τρία έργα αιχμής, την επανεκκίνηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και στο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Επίσης, είπε ότι το υπουργείο Υποδομών έχει καταθέσει προτάσεις για ένταξη «ώριμων» έργων στο «πακέτο Juncker», που αφορούν κυρίως στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών.

Η Γενική Γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κυρία Πέτη Πέρκα, είπε κατά την ομιλία της ότι έχουν προταθεί να ενταχθούν στο «πακέτο Juncker» τρία σημαντικά έργα. Αυτά είναι ο κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα, η αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιών της Αττικής και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων.

EBRD: Ποιοι τομείς χρηματοδοτούνται

Στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης-ΕBRD στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Άλκης Δρακινός, Αναπληρωτής Επικεφαλής του γραφείου της ΕBRD στην Ελλάδα. Οι τομείς στους οποίους εστιάζει η τράπεζα είναι ο χρηματοοικονομικός, ο αγροδιατροφικός, οι υπηρεσίες, η τεχνολογία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι και τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια (equity funds). Όπως ανέφερε στην Ελλάδα «προλάβαμε να επενδύσουμε 320 εκατ. ευρώ σε 6 έργα» ενώ στο εξής θέματα προτεραιότητας αποτελούν η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα εστιάζοντας στις εξαγωγές, η ενίσχυση των τραπεζών και των funds προκειμένου αυτά να χρηματοδοτήσουν με τη σειρά τους έργα και τρίτον, η ενίσχυση των υποδομών. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η EBRD για τους συγκεκριμένους στόχους είναι τα δάνεια (μακροχρόνιος δανεισμός), τα equity investments ενώ η τράπεζα παρέχει και τεχνική βοήθεια στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider