Στην Andromeda περνούν Νηρέας και Σελόντα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Andromeda περνούν Νηρέας και Σελόντα

Στα χέρια του ομίλου Andromeda περνούν οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας και Σελόντα, όπως επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή του το fund.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, μαζί με την AMERRA Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda).

Η πώληση βάζει τέλος στο πολύμηνο «θρίλερ» πώλησης των δύο κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες είχαν τεθεί σε καθεστώς διαχείρισης από τις τράπεζες. Το σενάριο πώλησης των ιχθυοκαλλιεργειών στην Andromeda είχε ήδη ανακύψει από τις αρχές της Άνοιξης, ωστόσο, τίποτα δεν ήταν σίγουρο μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές.

Στην περίπτωση του Νηρέα, το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της εταιρείας, που σήμερα ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ, κατά ευρώ 20 εκατ. με ισόποση αποπληρωμή. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Σελόντα, το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται σε 1 ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της εταιρείας που σήμερα ανέρχεται σε 171 εκατ. κατά 20 εκατ. με ισόποση αποπληρωμή .

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία καθότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και, ταυτόχρονα, σημαίνει την εισροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Σημειώνουν δε ότι η συναλλαγή δεν προβλέπει κούρεμα των δανείων των δύο εταιρειών προς τις τράπεζες, αλλά πρόγραμμα πλήρους αποπληρωμής τους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ αυτών των εταιρειών. Πιστεύουμε ότι η εξαγορά αυτή θα προσδώσει σημαντική αξία αξιοποιώντας τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Θορ Τάλσεθ, διευθύνων σύμβουλος της AMERRA Capital Management LLC και Πρόεδρος του Ομίλου Andromeda.

«Η Mubadala αποφάσισε πέρυσι να ενδυναμώσει την παρουσία της στον αγροτικό τομέα, που είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και με σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας εξαιρετικά υποσχόμενος κλάδος και η χρήση νέων τεχνολογιών θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», σημείωσε ο Άλχαμ Αλ Κασίμ, Διευθυντής Αγροτικού Τομέα στη Mubadala Investment Company.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πολυεθνική εταιρεία που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα μοιραστούμε γνώση, εμπειρία και ανθρώπινους πόρους για να δημιουργήσουμε μια κορυφαία εταιρεία, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας», δήλωσε με τη σειρά του ο Δημήτρης Βαλαχής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Andromeda.

Ποια είναι τα funds που «μπήκαν» στα ελληνικά ψάρια

  • AMERRA Capital Management LLC

Η AMERRA είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η AMERRA προσδίδει μοναδική αξία στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, μέσω του εκτεταμένου δικτύου, της τεχνογνωσίας που διαθέτει και της εξειδίκευσης στον τομέα. Η AMERRA υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. ευρώ και έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. δολάρια από την ίδρυσή της το 2009.

  • Mubadala Investment Company

Η Mubadala επενδύει παγκοσμίως και διαχειρίζεται ενεργά ένα πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο, ώστε να αποδίδει βιώσιμη απόδοση στον μέτοχό της, την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι.

Το χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολαρίων της Mubadala εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους, με τομείς προτεραιότητας την αεροδιαστημική, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τους ημιαγωγούς, τα μέταλλα & τις εξορύξεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο και το αέριο, τα πετροχημικά, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την υγεία, τα ακίνητα, της υπηρεσίες άμυνας, την τεχνολογία φαρμάκων και ιατρικής, την αγροτοβιομηχανία και ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών συμμετοχών.

Η Mubadala είναι αξιόπιστος εταίρος, ενεργός μέτοχος και μια υπεύθυνη παγκόσμια εταιρεία με δέσμευση στην ηθική και στα διεθνή πρότυπα. Για περισσότερες πληροφορίες για την Mubadala παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mubadala.com.

  • Andromeda Group

Ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Με 6 στρατηγικής τοποθεσίας παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι ένας κορυφαίος παίκτης σε περισσότερες από 25 βασικές αγορές.

Απασχολεί σήμερα συνολικά 640 άτομα (270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα). Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών.

Τα βασικά είδη που παράγει ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί. Έχοντας καταφέρει να αναπτύσσεται δυναμικά από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και με την υποστήριξη της «Amerra Capital Management LLC», η Ανδρομέδα έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό όμιλο εταιρειών με στόχο να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια ιχθυοκαλλιέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider