Ο φόρος έριξε 70% τις πωλήσεις στο κρασί

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο φόρος έριξε 70% τις πωλήσεις στο κρασί

Πάνω από 70% είναι η πτώση του τζίρου στα σημεία εστίασης, δύο μήνες μετά από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, η κατάσταση στον κλάδο είναι πλέον τραγική, ο τζίρος των οινοποιείων έχει καταρρεύσει και η «μαύρη» πώληση έχει οργιάσει.

Όπως ο ίδιος εξηγεί παρατηρείται εκτεταμένη μαύρη διακίνηση κρασιών από επιτήδειους οι οποίοι αξιοποιούν τον αναγκαστικό παροπλισμό των οινοποιείων από την δαιδαλώδη και γραφειοκρατική διαδικασία του ΕΦΚ και σπεύδουν να εφοδιάζουν χωρίς παραστατικά και συνεπώς με δραστικά χαμηλότερες τιμές τα τελικά σημεία πώλησης και κυρίως εστίασης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Aυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά οργανωμένα οινοποιεία να πωλούν κρασί χωρίς φόρο, εν αγνοία τους.

Η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα οινοποιεία τα αναγκάζει να σχεδιάζουν είτε απολύσεις προσωπικού είτε να προχωρήσουν σε ελαστικές μορφές εργασίας (εκ περιτροπής εργασία κλπ).
Όπως αναφέρει ο κ. Κορδοπάτης, πολλά είναι σήμερα τα οινοποιεία που θέλουν να κατεβάσουν ρολά, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν στη παρούσα φάση καθώς για να κλείσουν πρέπει να πληρώσουν πρώτα το Ειδικό Φόρο Αποθέματος.
«Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που παραμένουν ανοιχτά», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο θα αποτελέσει και πλήγμα στα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ.

«Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι από τον ΕΦΚ θα εισπράξει έσοδα 55 εκατ. ευρώ. Ούτε 20 εκατ. δεν πρόκειται να εισπράξουν», τονίζει. «Και τα 20 εκατ. είναι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος. Αυτοί που έχουν ταμειακό πρόβλημα, δεν θα πληρώσουν ό,τι και αν γίνει», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος προβλέπει για τον παραγωγό άνω των 100 τόνων, δικαίωμα εμφιάλωσης ή διάθεσης χύμα κρασιού σε άλλους εμφιαλωτές, μόνο αφού καταβάλει τον ΕΦΚ, που για μια παραγωγή 200 τόνων κυμαίνεται στις 40.000 ευρώ.

Στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται σήμερα γύρω στα 900 οινοποιία, με τον εκτιμώμενο συνολικό τζίρο να είναι περίπου στα 360 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί της αγοράς του κρασιού αναφέρουν πώς η επιβολή ΕΦΚ οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτης ύλης του παραγωγού, με αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου κυρίως στις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΟΣΟΕ την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, ο ΕΦΚ στο κρασί επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, καθώς παρατηρείται έκρηξη της παράνομης διακίνησης κρασιών, κυρίως στα λαϊκής κατανάλωσης κρασιά που κυκλοφορούν συνήθως σε συσκευασίες bag in box.

Επίσης οι δηλώσεις αποθεμάτων που ήταν υποχρεωμένοι οι παραγωγοί και τα οινοποιεία να υποβάλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις πλασματικές (μικρότερες) και το κρασί βρίσκεται αποθηκευμένο πλέον σε ερειπωμένες αποθήκες, σπίτια συγγενών, κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider