Έρχονται αυξήσεις για τους εργαζομένους στη γρήγορη εστίαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αυξήσεις για τους εργαζομένους στη γρήγορη εστίαση

Αυξήσεις - και μάλιστα αναδρομικές - θα δουν στους μισθούς τους 5.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία).

Πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) δικαιώνει την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό, επεκτείνοντας την κλαδική τους σύμβαση.

Σύμφωνα με τη Διαιτητική Απόφαση, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) έρχεται θετική ανατροπή στους μισθούς τους για την περίοδο Μάρτιος 2017 – Μάρτιος 2018.

Δεδομένου ότι οι εν λόγω μισθοί σήμερα κυμαίνονται στην περιοχή του κατώτατου των 586 ευρώ, οι ενδεχόμενες αυξήσεις είναι σημαντικές καθώς οι κατώτατες αποδοχές που προβλέπει η κλαδική του επισιτισμού κυμαίνονται από 655 ευρώ έως και 940 ευρώ.

Ο βασικός μισθός για τους διανομείς, για παράδειγμα, ορίζεται σε 657,70 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι δικαιούνται και επιδόματος γάμου 10% επί του βασικού μισθού καθώς και 10% για κάθε 3ετία έως και τρεις 3ετίες. Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα για τους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

«Καταθέσαμε τη Διαιτητική Απόφαση στο υπουργείο Εργασίας και οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορρυθμισμένου επισιτιστικού τομέα», επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ. Οι βασικοί μισθοί εκκινούν οι ανώτεροι από τα 940,76 ευρώ, όπως αυτοί των αρχιμαγείρων, έως τα 655,37 ευρώ των βοηθών (ενδεικτικά οι κατώτεροι).

Οι εργοδότες μπορούν βέβαια να κάνουν έφεση στην απόφαση του ΟΜΕΔ και έτσι να παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης, η οποία αφορά το 12μηνο 29 Μαρτίου 2017 μέχρι 29 Μαρτίου 2018.

Αξίζει να αναφερθεί πως η πολύμηνη διαδικασία που ξεκίνησε στον ΟΜΕΔ τον Μάρτιο του 2017 εστιάστηκε στο αν και κατά πόσο ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) συνιστά εργοδοτική οργάνωση και αν νομιμοποιείται να συνάπτει συλλογική σύμβαση. Υπενθυμίζεται πως στην ΣΕΠΟΑ ανήκουν αλυσίδες ταχυφαγείων όπως η «Γρηγόρης Μικρογεύματα», τα Goody’s, τα Everest και τα Starbucks.

Η τριμελής Διαιτησία έκρινε ότι δεν μπορούν να παραιτηθούν από την ικανότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), όπως δεν μπορούν να παραιτηθούν από κανένα δικαίωμα προσωπικότητας, αφού όχι μόνο έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας δευτεροβάθμιας εργοδοτικής οργάνωσης, αλλά συνιστούν ορισμό ως τέτοιας και μόνο από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΤΕ, αλλά και τη δημόσια δράση τους, σκοπός της οποίας είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργοδοτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider