Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ασφαλιστικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ασφαλιστικές

Εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως η συγκέντρωση της αγοράς το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, ενώ οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά δηλώνοντας ότι θα εξετάσουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Αναπόφευκτη θεωρεί την συγκέντρωσης της αγοράς ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος. Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για τα αποτελέσματα της εταιρείας ο κ. Καντώρος σημείωσε ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την τάση. Σύμφωνα με το ίδιο, η Interamerican που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων έχει μερίδιο αγοράς 10% το οποίο είναι εξαιρετικά μικρό για μια εταιρεία που ηγείται του κλάδου σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Στην Ευρώπη ο ηγέτης ενός κλάδου έχει το 30% με 40% της αγοράς. Το 10% της αγοράς το έχει συνήθως η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καντώρος προσθέτοντας πως το ζητούμενο πλέον είναι να δημιουργηθούν μέσω συνεργειών ελληνικές εταιρείες αρκετά μεγάλες για να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Μάλιστα, ο κ. Καντώρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια επενδυτική κίνηση. «Εξετάζουμε τα πάντα και κοιτάζουμε για ευκαιρίες. Μπορούμε να διαχειριστούμε μεγαλύτερο όγκο εργασιών με πολύ αποδοτικό τρόπο», τόνισε ο επικεφαλής της Interamerican, σημειώνοντας επιπλέον πως η μητρική ολλανδική εταιρεία Achmea έχει αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Συγκέντρωση της αγοράς αναμένει και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογραφική εκδήλωση ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι αν και δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που και ο ίδιος ανέμενε σίγουρα θα υπάρξουν συμφωνίες μέσα στη διετία 2018 – 2019 τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου δήλωσε ακόμη ότι η Eurolife Θα εξετάσει περιπτώσεις εξαγορών ή απορρόφησης άλλων ασφαλιστικών εταιρειών. «Πιστεύουμε τόσο στην οργανική ανάπτυξη, όσο και στην ανάπτυξη μέσω εξαγορών και απορροφήσεων. Ωστόσο, ο δεύτερος τρόπος χρειάζεται δύο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Καταλύτης» η Εθνική Ασφαλιστική

Έμπειρα στελέχη του κλάδου εκτιμούν πως αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό και την πορεία των συμφωνιών στην ασφαλιστική αγορά είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πιθανή παρουσία ενός νέου μεγάλου διεθνούς παίχτη στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να πυροδοτήσει η να λειτουργήσει ως καταλύτης για νέες συμφωνίες. «Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσα κεφάλαια θα είναι διατεθειμένος να επενδύσεις ο νέος βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη μερίδιο αγοράς θα διεκδικήσει», σημειώνει στο insider.gr ανώτερο στέλεχος εταιρείας του κλάδου.

Σημειώνεται πως μετά από το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι βασικοί διεκδικητές προέρχονται από την Κίνα. Πρόκειται για τον όμιλο της Fosun που είχε δώσει την δεύτερη καλύτερη προσφορά και τον όμιλο της Gongbao που επίσης συμμετείχε στον αρχικό διαγωνισμό. Αυτό που μένει, ακόμη, να καθοριστεί είναι το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider